DJEVOJKA UMRLA ZBOG HIDŽABA! Preminula u pritvoru, policija ističe da se samo srušila

Foto: Guliver Image / Social Networks

Naslovnice dnevnih listova u svijetu u nedjelju su posvećene Mahsi Amini koja je umrla u pritvoru. Više od milijun ljudi odalo je na društvenim mrežama počast toj mladoj ženi koja je umrla u pritvoru kamo ju je privela ćudoredna policija zbog kršenja propisa o hidžabu.

Dvadesetdvogodišnja Amini umrla je u petak pošto je pala u komu nakon privođenja u Teheranu što je ponovno u središte pozornosti stavilo ženska prava u Islamskoj Republici Iran.

Policija je odbacila sumnje da je mlada žena bila pretučena zbog čega je završila u komi te navodi da se samo srušila dok je čekala zajedno s drugim privedenim ženama.

Gotovo svi dnevnici u Teheranu osvanuli su u nedjelju s fotografijom Amini na naslovnici, prenosi agencija AFP.

“Javnost je uznemirena i bijesna zbog toga što se dogodilo s Mahsom Amni”, objavio je reformski dnevnik Etemad.Dodali su kako je nacija “u više navrata konstatirala da ćudoredna policija pribjegava nasilju”.

O drami koja se dogodila pišu i provladini i konzervativni listovi, ali s porukama da je riječ o širenju laži koje je policija demantirala objavom snimke žene koja se srušila.

Stotine prosvjednika okupile su se u nedjelju kod Sveučilišta u Teheranu izvikujući “Žena, život, sloboda”, pokazuje videosnimke, objavio je Reuters.

No, dodali su kako se ne može potvrditi njihovu autentičnost.

Prema islamskom zakonu žene su obvezne pokrivati kosu maramom, a onima koje se ogriješe prijete kazne i uhićenja. No zadnjih mjeseci aktivisti za ljudska prava pozivaju žene da odbace hidžab unatoč propisima ćudoredne policije koja ih privodi zbog “nemoralnog ponašanja”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI