DJEVOJKA OPISALA ŠTO SE DOGAĐA U KABULU: ‘Odvode žene na silovanje. Nitko to ne prikazuje’

Wikimedia Commons

U trenutku kada je postalo jasno da će talibani zauzeti i Kabul svjetskim medijima proširila se snimka djevojka koja je plakala zbog straha od dolaska talibana na vlast.

Riječ je o 23-godišnjoj djevojci koja je u suzama govorila kako su Afganistanci ostavljeni na cjedilu te da će umrijeti zbog dolaska talibana.

“Mi nismo bitni jer smo rođeni u Afganistanu. Nikoga nije briga za nas. Umirat ćemo polako u povijesti. Nije li to smiješno?”, kazala je prije nekoliko dana kroz suze 23-godišnja djevojka.

Njezina snimka postala je viralna, a novinarka i politička aktivistica Mashih Alinejad napravila je intervju s tom djevojkom koja joj je ispričala kako je već čula da se djevojke u Kabulu odvode na silovanje te da kad bi nju spazili, da bi je talibani prisilno udali.

“Imam 23 godine. Da talibani vide ženu poput mene, odmah bi me prisilno udali za nekog od svojih boraca. To bi bilo silovanje pod krinkom braka. To je njihova verzija Kurana. Smatraju da smo mi žene ratni plijen”, kazala je.



“Otkuda sam? Iz Afganistana. Gdje sam rođena? U Iranu. Gdje sada živim? To ne želim reći. Oni smatraju da su osobe poput mene, iz Afganistana, bez identiteta. Moja sreća, moja tuga, moje brige – to sve njima nije bitno jer sam iz Afganistana. Kada govorim o ovoj situaciji, optužuju me da kritiziram islam. Baš me briga. Nastavljat ću raditi to što radim jer time ukazujem na probleme svih žena”, dodala je.

Rekla je kako ju je bilo strah dati intervju, ali sada se više boji za prijatelje koji su ostali u Kabulu.

“No, sada se najviše brinem za svoje prijatelje koji su ostali u Kabulu. Tamo ima žena koje odvode na silovanje, a nitko to ne prikazuje. Nema nikoga da im pomogne. Moje suze možete vidjeti jer sam na sigurnome. Relativno gledajući, na sigurnome. Nitko od nas tko je iz Afganistana nije u potpunosti oslobođen islamskih vlasti. Tako da, brinem za svoje prijateljice koje ne mogu napustiti Kabul. Upitala sam ih što nisu otišle ranije, a one su odgovorile da su se nadale da neće tako završiti. Studirale su u Iranu, ali su se kasnije vratile u Afganistan”, rekla je kroz suze.

Osim toga, djevojka je poručila kako ne smijemo vjerovati talibanima da su se promijenili.
Novinarka je zatim upitala što bi mogla poručiti talibanima kada bi imala priliku s njima razgovarati.

“Ne mogu razgovarati s takvim bezglavim ljudima. Talibani rade istu stvar kao i Islamska država. Smislit će svoju verziju Javada Zarifa kako bi šarmirali svijet. Upoznata sam sa situacijom jer mi obitelj i prijatelji stalno prenose što se događa, žene više ne smiju izlaziti van. Poručila bih svim ženama na svijetu da razmišljaju o budućnosti, da ne skreću pogled pred ovim masakrom. Ne želim da se ovakve stvari događaju četrdeset godina u budućnosti. Nemojte pasti na talibane. Danas u Afganistanu ubijaju ljude poput Masih Alinejad”, rekla je djevojka.

“U mojoj zemlji ima puno žena poput Michelle Obame. Puno njih su snažne kao i Angela Merkel. No, sada će se morati pokloniti pred šerijatom”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI