DJEVOJKA KOJOJ SU TALIBANI PUCALI U GLAVU ZABRINUTA JE ZBOG SITUACIJE U AFGANISTANU: Pozvala je svjetske čelnike da hitno reagiraju

commons.wikimedia.org

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai kazala je da je duboko zabrinuta zbog situacije u Afganistanu, posebno zbog sigurnosti žena i djevojaka, te je pozvala svjetske čelnike da poduzmu hitne mjere.

Malala, danas 23-godišnjakinja, preživjela je nakon što joj je pakistanski talibanski napadač pucao u glavu 2012. godine, zbog njezine kampanje protiv uskrate obrazovanja ženama.

Postala je poznata kao 11-godišnjakinja i pisala je blog za BBC o životu pod vlašću pakistanskih talibana.

Izjavila je kako američki predsjednik Joseph Biden “ima mnogo posla” i mora “poduzeti hrabar korak” kako bi zaštitio afganistanski narod te dodala kako je pokušavala doći do nekoliko svjetskih lidera.

“Ovo je hitna humanitarna kriza u kojoj moramo pružiti svoju pomoć i podršku. Duboko sam zabrinuta zbog situacije u Afganistanu, posebno zbog sigurnosti tamošnjih žena i djevojaka”, rekla je Yousafzai za BBC.



“Imala sam priliku razgovarati s nekoliko aktivistica u Afganistanu, uključujući aktivistice za ženska prava, i one dijele svoju zabrinutost da nisu sigurne kakav će im život biti”, kaže.

Malala je rekla kako je poslala pismo pakistanskom premijeru Imranu Khanu tražeći od njega da primi afganistanske izbjeglice i osigura da sva djeca izbjeglice imaju pristup obrazovanju, sigurnosti i zaštiti, da njihova budućnost ne bude izgubljena.

Malala živi u Engleskoj, gdje se liječila, a prošle je godine diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Sveučilištu Oxford.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI