DJELOMIČNA POMRČINA SUNCA VIDJET ĆE SE I U HRVATSKOJ: Ne smije se gledati izravno u Sunce, čak ni kroz oblake, jer to može oštetiti oči

Pixabay

Rijedak fenomen djelomične pomrčine Sunca bit će vidljiv u utorak na zapadnoj polutci. No, astronomi amateri upozoravaju da se pripazi kada se gleda taj fenomen. Kako je objavila pariška zvjezdarnica, pomrčina će početi u 9,58 sati na Islandu i završiti na istočnoj obali Indije u 14,02 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Djelomična pomrčina Sunca bit će vidljiva i iznad hrvatskog područja i to od 11,20 do 13,02 sati, a maksimum će biti u 12,21 sat.

Lokalna astrnomska društva organiziraju u nekoliko hrvatskih gradova, i to od Zagreba do Lastova, javno promatranje pomrčine.

Kako nastaje pomrčina Sunca? Kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje dolazi do pomrčine Sunca. Potpuna pomrčina se pak događa kada Mjesec potpuno zakloni Sunce i tada dio Zemlje potpuno potone u mrak.

U pariškoj zvjezdarnici ističu kako u utorak “mjesečeva sjena ni u jednom trenutku neće dotaknuti površinu Zemlje” pa će stoga to biti djelomična pomrčina.Oni koji namjeravaju promatrati pomrčinu ne bi trebali izravno gledati u Sunce, čak ni kroz oblake, jer to može oštetiti oči. Potreban je zaštitni filter, a jedino jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje, istaknuli su iz Hrvatskog astronomskog društva.

Ovo će biti 16. djelomična pomrčina Sunca u ovom stoljeću, a iduća potpuna bit će iznad Sjeverne Amerike u travnju 2024.

Nadajmo se da kiša neće pokvariti doživljaj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI