DIVJAK PROZVALA SVOG NASLJEDNIKA FUCHSA: Nije mu lako, ali odluke se moraju donijeti!

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je političke aktualnosti među kojima i sporni ručak bivšeg zagrebačkog župana te rad njezinog nasljednika u uvjetima pandemije.

Osvrnuvši se na slučaj župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića koji je pod istragon Uskoka zbog plaćanja ručka od 5.250 kuna, Divjak je rekla da, ako je to zaista istina, radi se o “ružnom varanju te trgovanju utjecajem i zloupotrebi položaja”.

Podsjetimo, župan je kazao kako je bio na ručku bio s Blaženkom Divjak.


“Nikad sa županom nisam bila na ručku, to je laž. Očito je bilo dobro planirano, taj dan sam bila u posjeti Zagrebačkoj županiji. To je planirana spačka koja se treba istražiti i sankcionirati. Jedini problem je što se o tome raspravlja tek sada, nakon dvije godine”, očitovala se Divjak u N1 Studiju uživo.

Kaže da je nitko nije tražio službeno objašnjenje: “Ja očito odgovaram medijima.”Komentirala je i nastavu u uvjetima pandemije i pogoršane epidemiološke slike.

Kaže da na fakultetima, kad je riječ o predavanjima većim grupama u kojima je sto i više studenata, provovodi se hibridni oblik – dio studenata je u učionici, a dio prati online.

“Za nastavnike je to dosta zahtjevno, ali smo se navikli”, rekla je.

Ipak, Divjak smatra da bi taj model bilo dobro ostaviti.

“Primjećujem da je deset posto studenata van stroja – neki su bolesni, neki prehlađeni, neki u izolaciji – tako da su oni online tjedan kad su predviđeni da budu uživo”, kaže.

Smatra da neke javne politike nisu dovoljno jasne, zbog čega imamo cijele zaražene vrtiće, dio škole, roditelje doma s djecom…

“U Austrii kažu – kada se popuni 25 posto kapaciteta na intenzivnom odjelu onda prelazimo na stupanj četiti koji kaže to i to. Kod nas kada se mijenja situacija prvo su svi jako iznenađeni. Nema strateškog plana. Puno o tome razmišlja Stožer pa ekspertna skupina… Nema strateškog plana, što stvara pomutnju i kaos u sustavu”, govori Divjak.

“Svi se možemo složiti da je učenicima najbolje u školi, ali mi sad nismo u redovitoj situaciji. Pravih planova i indikatora nema”, dodaje.

Komentirala je i rad svog nasljednika, ministra Radovana Fuchsa:

“Izostao je strateški smjer. Složit ću se da ministru nije lako, ali ne može se izbjegavati odlučivanje.”

“U prvih šest mjeseci 2020. kada je krenula pandemija bila sam u kaotičnoj situaciji u svjetskim razmjerima gdje je trebalo brzo reagirati. Iskoristili smo mehanizme online nastave koje smo imali zahvaljujući kurikularnoj reformi”, podsjetila je, napomenuvši kako je nekad dobro nastaviti na tragu rada svog prethodnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI