DIREKTOR UHVAĆEN U SUKOBU INTERESA! Ima dva stana u Zagrebu i plaću od 24.602 kune: Upravlja jednom od najpoznatijih firmi u državi

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Jasmin Bajić nije član nijedne stranke, ali bez obzira na to, ovaj ekonomist rukovodi naciolnom aviokompanijom, a kao predsjednik Uprave Croatia Airlinesa mjesečno uprihodi 24.602 kune.

U Zagrebu direktor Bajić posjeduje stan od 72,60 m2 čiji je suvlasnik zajedno sa suprugom, a ova nekretnina procjenjena je na ravno milijun kuna. U imovinskoj kartici navodi i garažu od devet metara kvadratnih vrijednu 55.000 kuna, a tu je i drugi stan u Zagrebu od 44 m2 vrijedan 660.000 kuna, i uz njega također ide garaža od 13 m2 procjenjena na 60.000 kuna.

Premda posjeduje dvije garaže Bajić ima samo jedno osobno vozilo, riječ je o Volkswagenu Polo iz 2007.godine procijenjenom na 35.000 kuna. Od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada ovaj direktor i njegova supruga uspjeli su uštedjeti 41.000 eura.

Inače se Jasminom Bajićem svojedobno bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje ga je kaznilo obustavom dijela plaće u iznosu od 5.000 kuna jer je primio i zadržao nedopušten dar. Naime, Bajić je prihvatio da mu troškove hotelskoga smještaja za sudjelovanje na konferenciji Safran Aircraft Engines Winter Seminar u francuskom luksuznom skijalištu u periodu od 9.do 13.siječnja 2018. godine plati organizator konferencije- tvrtka Safran Aircraft Angines. Riječ je o tvrtki vlasnika kompanije CFM od koje Croatia Airlines kupuje zrakoplovne motore i dijelove za njih pa je Povjerenstvo konstatiralo da je plaćanje hotelskog smještaja Bajića moglo dovesti u odnos zavisnosti prema darovatelju.

Konstatirano je da je Bajić prekršio Zakon o sukobu interesa, a problematizirala se i nabava knjiga Menadžment zrakoplovne kompanije i Planiranje zračnog prijevoza od strane Croatia Airlinesa za vrijeme dok on obnaša dužnost direktora tvrtke budući da je suautor knjiga upravo Bajić.



Kupnjom je prema odluci Povjerenstva narušena vjerodostojnost dužnosnika i povjerenje građana u dužnost koju on obnaša. Mada je Bajić tvrdio kako on prodajom tih knjiga nije ostvario nikakvu materijalnu korist, Povjerenstvo je istaknulo kako autori knjiga ne ostvaruju samo materijalni probitak od njezine prodaje na tržištu već se time mogu i osobno promovirati te stjecati ugled i druge nematerijalne koristi.

Croatia Airlines je od 2016. do svibnja 2018. kupila ukupno 58 spornih knjiga koje je platila 16.500 kuna.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI