DIREKTOR TZ ISTARSKE ŽUPANIJE: ‘U Istri je turistička sezona već počela’

U Istri je turistička sezona već počela. Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević za N1 je rekao kako je to “kumulativni učinak onoga što je Istra provodila zadnjih 15 godina”.

“Do jučer je Istra imala 11 posto više nego rekordne 2019. godine, što znači da je postala interesantna i u zimskim mjesecima. Takav trend će se nastaviti do polovice petog mjeseca. Ne smijemo zaboraviti da je Ukrajina krizno žarište, situaciju treba pratiti iz dana u dan”, rekao je Ivošević.

Dodao je kako je Ista autodestinacija pa je poskupljenje goriva jedan od mogućih problema.

“Ali, ako ljudi žele putovati, još uvijek je jeftinije putovati autom nego avionom. Umjereni smo optimisti i kako bude protjecalo vrijeme prema glavnoj sezoni, bolje ćemo znati procijeniti učinak”, istaknuo je.

Na pitanje zašto smo “sigurni do polovice svibnja”, odgovorio je da se “vidi dobar trend i sada imaju odlične brojke”.



“Istra na današnji dan ima 50 tisuća gostiju. Dobro se poklopilo i može se spojiti taj jedan period”, rekao je nabrajajući praznike koji se nižu u susjednim zemljama i od čijeg bi spajanja Istra mogla itekako profitirati.

O tome što će biti s cijenama, on kaže kako nema dizanja cijena za poslove koji su ugovoreni ranije. Ipak, to nije prevelik problem.

“Vidjeli smo i u 2020. i u 2021., gdje su cijene bile visoke, da je tržište to dobro prihvatilo tamo gdje je podignuta razine smještaja i usluge”, naglasio je Ivošević.

Govoreći o mogućnostima napretka turističke ponude u Istri, kaže kako ova regija, iako je oduvijek bila predvodnik u turističkoj ponudi i razmišljala unaprijed, može napredovati na puno polja.

“Turizam će narednih 5 do 10 godina definirati kriteriji koji su jako bitni za zemaljsku kuglu. To su klimatske promjene, obnovljivi izvori energije, e-mobilnost, prijevoz… To su sve stvari koje će definirati ponudu određene regije. Ako uspijemo iskomunicirati našim gostima na smo regija koja brine o održivosti, obnovljivim izvorima energije… To će biti velika prednost”, zaključio je Ivošević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI