Đikić: Situacija nije kritična, ali je ozbiljna. Doći ću na more u Dalmaciju na četiri tjedna

screenshot/HRT

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u emisiji N1 gdje je još jednom upozorio da je najvažniji balans, točne informacije i poruke koje će i dalje pozivati građane na oprez, ali ih istovremeno neće plašiti i izazivati paniku.

“Situacija nije kritična, ali je ozbiljna. Broj zaraženih blizak je onome u ožujku”, rekao je Ivan Đikić u Novom danu odgovarajući na pitanje kako možemo znati smiruje li se situacija ili ne, pogotovo jer slušamo oprečne poruke:

“Sumnjam da je porast broja zaraženih bio očekivan. G. Capak je priznao da su bili iznenađeni. Zato moramo slati pozitivne i točne informacije, ne umanjivati opasnost, ali ne plašiti građane. Diskusija zadnjih dana koju je pokrenuo ministar Beroš, da je virus oslabio, maknuta je s rasporeda, došlo je do slaganja znanstvenika i to je dobra poruka javnosti – ne smijemo se bojati, ali virus je s nama i dalje je opasan. Ako ćemo se pravilno ponašati, možemo kontrolirati njegovo širenje, ali ne znamo što će se dogoditi najesen.”

Turizam

Đikić smatra da je važno imati kvalitetan turizam kao i to da možemo osigurati da sezona prođe bez velikih ispada.

“Osobno ću doći na more u Dalmaciju na četiri tjedna, dovest ću i prijatelje iz Münchena. No, moramo imati mjere, osigurati kvalitetan odmor ljudima i maknuti nepotrebne partijanske stvari koje plaše mnoge ljude. Ako se može, neka se testira puno više ljudi, pogotovo na ulasku u Hrvatsku. Kad bismo nasumično testirali ljude, 10-15% svih koji ulaze, dobili bismo prilično precizan broj onoga što se događa. Ako je među turistima oko 1% zaraženih, to je preko 3.500 ljudi, a to je veći broj nego sad kompletno testiranih. Zato je potreban oprez, potrebno je ulagati u kvalitetne turiste, a ne samo u brojeve”, istaknuo je Đikić.



Život s virusom

Izlazak na izbore ne smatra posebno opasnom situacijom. Ako će se birači pridržavati propisanih mjera, ne bi trebalo biti problema i oni bi trebali obaviti svoju građansku dužnost, kaže hrvatski znanstvenik.

Ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu poruke stručnjaka uglavnom su: Moramo naučiti živjeti s virusom. Đikić pojašnjava da to znači da ćemo s njim morati naučiti živjeti kao primjerice s gripom.

“Dosta možemo naučiti od Azije. Te zemlje su puno bolje naučile živjeti da sve funkcionira, najbolji primjer je Južna Koreja. Ako bi primijenili te mjere, više testirali, da građani mogu normalno živjeti, a istovremeno razumjeti i imati konzistentne poruke od Stožera, mogli bismo živjeti s tim i ne bi bilo toliko straha i medijski krivih poruka.”

Nisu se sve zemlje jednako nosile s krizom, a u nekim su državama građani otvoreno optuživali vlast da ne sluša struku. Đikić Angelu Merkel navodi kao najbolji primjer političara koji razumije znanost, sluša i šalje prave poruke javnosti.

“Ima puno primjera velikih zemalja kao SAD i Brazil gdje je suprotna situacija, politika se uključila. Ako netko nosi masku, to je znak političke obojenosti. Ovaj virus ne poznaje političke stranke i boje zastave. Važna je točna i konkretna informiranost, vjerujem da su građani naučili da je važnije vjeroavti stručnjacima nego vodećem predsjedniku zemlje. Političke opcije koje će nametati svoje političke interese, građani će ih kazniti jer će shvatiti da idu kontra znnastvenih podataka i kontra zdravlja građana”, smatra Đikić, piše N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI