ĐIKIĆ DOBRO OPRAO LAUCA: ‘Kolega nije problem za javnost, on je Vladin antivakserski stručnjak i to je problem’

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj je iz dana u dan sve više novozaraženih od koronavirusa, a stručnjaci se boje kako bismo uskoro mogli imati više od pet tisuća zaraženih na dan. Prisjetimo se, toliko je bilo u prosincu prošle godine.

“Epidemiolozi su tada govorili da više ne možemo imati registriranih na dan s obzirom da ne možemo znatno povećati broj testiranih. Veliki broj zaraženih posljedica je manjka procijepljenosti”, rekao je u Studiju 4 HRT-a, prof. dr. sc. Ivan Đikić, molekularni biolog, Sveučilište Goethe.

Istaknuo je da kada se pogledaju zemlje “koje su postigle 90 ili 80 posto procijepljenosti, tamo nema velikih mjera, a broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih je manji”.

“Mogli smo spriječiti i još uvijek možemo spriječiti jer imamo odlično oružje u rukama, a to je procijepljenost populacije”, rekao je Đikić.

Govorio je o delta plus varijanti koja se pojavila u Engleskoj, Rusiji, a stigla je i u Austriju.



Osvrnuo se i na to da znanstvenici prije svega moraju imati slobodu iznošenja svojih mišljenja. Mogu se ili ne moraju slagati u znanstvenim forumima.

“Ono što je opasnost kada vrlo mali broj oportunih i medijski eksponiranih znanstvenika počinju kontrirati onome što je znanstvena istina i onda imamo problem”, rekao je Đikić.

“Ako Vlada dopusti da takve neznanstvene poruke budu puštene preko službenih kanala Vlade, onda imate problem. U Njemačkoj se to nije dogodilo, jer imamo snažnu Vladu i Robert Koch institut. U Hrvatskoj se dogodio paradoks, gdje osobe koje direktno s fake news stranica prenose netočne, neznanstvene informacije na službenim sastancima Znanstvenog savjeta Vlade. To predstavlja ogromni problem i u Hrvatskoj je dovelo do smanjenja povjerenja ne samo u cijepljenje nego i u odluke koje Vlada donosi. To je problem isključivo Vlade koja je to dopustila”, naglasio je znanstvenik.

Na upit o tome je li riječ o Gordanu Laucu, Đikić je rekao, kako “svi znamo da je on član Znanstvenog savjeta”.

“Iznosio je nekoliko netočnih informacija – da maske ne pomažu, da virus nestaje, da ga nema, da cijepljenje ne zaštićuje populaciju. Kolega Lauc nije problem za javnost, on je Vladin antivakserski stručnjak i to je problem, to je kao da Sladoljev sjedi u Znanstvenom savjetu i da ga premijer Plenković brani javno ili da ga kudi samo kada treba, ali ga i dalje održava u Znanstvenom savjetu. Prema tome, problem kolege Lauca, je problem Vlade i premijera koji to treba riješiti. Na ovaj način javnost će se pitati zašto Vlada kalkulira, zašto dopušta da se govore kontradiktorne informacije na istom Znanstvenom savjetu i da se prezentira u javnost potpuno nekritično. Shvaćam ljude koji su neškolovani i da se postavlja pitanje možemo li vjerovati Vladi kada se govori je li i cjepivo dobro”, zaključio je Đikić za HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI