DIGITALIZACIJOM DO PRESTANKA KORIŠTENJA GOTOVINE: Europska središnja banka razmišlja o uvođenju nove vrste eura! O čemu se zapravo radi?

Foto: Pixabay

Europska je središnja banka (ECB)  priopćila je da pokreće analizu u trajanju od dvije godina kako bi se zaključilo treba li uvesti digitalnu verziju valute eura koja bi nadopunjavala gotovinu.

Riječ je o digitalnoj budućnosti koja nam donosi moguće uvođenje digitalne valute, a analiza bi trebala pokazati kakav bi utjecaj nova valuta imala na politički i financijski sustav.

ECB smatra da potencijalni digitalni euro mora zadovoljiti potrebe potrošača, a istodobni spriječiti bilo kakve ilegalne aktivnosti.

“Pandemija covida-19 pokazala je koliko brzo nastupaju promjene u digitalizaciji. To utječe na način na koji plaćamo. Sve više kupujemo digitalno i preko interneta”, napisao je na svome blogu Fabio Panetta, član Izvršnog odbora ECB-a i dodao da na mnoga pitanja tek treba odgovoriti.

Čak i ako ta ideja bude odobrena unutar dvije godine, bile bi potrebne još tri da doista nastane digitalni euro.



ECB – centralna banka 19 zemalja koje koriste euro počinje s detaljnom studijom, nakon prikupljenih stavova građana i financijskih stručnjaka.

Da ne dođe do nesporazuma, digitalni euro razlikovao bi se od kriptovaluta, kao što je primjerice Bitcoin, jer bi digitalne valute središnje banke bile zakonsko sredstvo plaćanja i tako bi bile upotrebljive za bilo koju transakciju i njihova bi vrijednost bila stabilna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI