DETALJI POČETKA NOVE ŠKOLSKE GODINE: Pavić Šimetin otkriva koji učenici bi se prvi trebali cijepiti!

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Početak nove školske godine mogao bi, kako za sada stvari stoje, uvelike nalikovati onima kojima smo svjedočili prije pandemije koronavirusa.

Naime, kako se može čuti iz Ministarstva znanosti i obrazovanja užurbano se razmatraju popuštanja mjera u školama u odnosu na prošlu školsku godinu pri čemu se vodi računa o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

‘’Ministar Radovan Fuchs veliki je zagovornik povratka učenika u školske klupe. On je zapravo među prvima isticao negativne strane online nastave još i prošle godine, a sada se planira ići korak dalje pa bi učenici koji su do sada u razredima nosili maske, od ove godine u razredima mogli boraviti bez njih’’, za Dnevno.hr otkriva sugovornik blizak ministru te napominje kako bi se trebala vratiti natjecanja, ali i dopunska nastava.

’Ministar i njegovi suradnici svjesni su nezadovoljstva pa u nekim okolnostima i negativnog utjecaja maski na školarce, međutim nije ih moguće u cijelosti ukinuti. Školarci koji se voze organiziranim prijevozom maske će morati nositi, no odluke o maskama ministar prepušta stručnjacima te bi se one trebale donositi na lokalnoj razini, gdje bi se trebalo odlučivati i o dozvoljenom broju učenika u sredstvima javnog prijevoza’’, kaže dalje sugovornik te napominje kako je Fuchsov glavni cilj izbjeći online nastavu u onoj mjeri u kojoj je to moguće.

‘’Za sada je polovica odraslog stanovništva cijepljenja, s početkom školske godine očekuje se početak procjepljenja djece starije od 12 godina, a isto tako očekuje se da se svi prosvjetni djelatnici i zaposlenici u školama cijepe. Nitko nikoga na to ne može prisiliti, ali razmatraju se metode kojima će se na tome inzistirati, to je jedan od ključnih ciljeva ne samo našeg ministarstva već i Vlade u cijelosti. Mi drugih metoda i sredstava za zaštitu ni nemamo’’, naglašava sugovornik uz opasku da su trenutno u tijeku finalni razgovori slijedom kojih bi se trebali definirati modeli koji će se primjenjivati u školama ovisno o epidemiološkoj situaciji.



O cijepljenju školaraca ovih se dana oglasila i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin potvrdivši da će početkom školske godine, koja starta 6. rujna, početi organizirano cijepljenje djece u pojedinim školama.

”Pogotovo se to može odnositi na učenike završnih razreda srednjih škola, a tu su nam i srednje škole kao što su zdravstvene i ugostiteljske gdje učenici već tijekom školovanja zbog prakse dolaze u kontakt s ljudima različite dobi tako da bi te škole mogle biti prve u kojima se može organizirati cijepljenje”, rekla je Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV, napominjući da će cijepljenje biti dobrovoljno.

”Nema obveze cijepljenja djece, ali ako se organizira u školi velikom broju djece i njihovim roditeljima bit će lakše dostupno”, kazala je Pavić Šimetin, a iz njenih izjava može se naslutiti što će se događati u pojedinim školama u slučaju pojave virusa.

“Važno je primjenjivati princip koji smo imali tijekom prošle školske godine – da se nastava na daljinu ne mora odnositi na cijelu županiju, već na pojedine škole”, zaključila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI