DETALJI OPTUŽNICE: Sud BiH optužio Hrvatsku za navodne ratne zločine u Posavini!

Ivica Galovic/ PIXSELL

Optužnica dalje tereti optuženog Đuru Matuzovića, kao zapovjednika 106. Brigade HVO i kasnije kao komandanta OZ Orašje, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića, kao vojne policajce 106. brigade HVO, da su, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO, u šupi vlasništvo M.F, zvani M.D. u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, općina Orašje, suprotno pravilima međunarodnog prava, sudjelovali u ubojstvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima

Sud BiH potvrdio je 24. siječnja optužnicu protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića, koja ih tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a optužene Đuru Matuzovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića da su počinili i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, piše rtvbn.com.

Optužnica tereti optužene da su u razdoblju od druge polovine travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, na jednoj strani, i Vojske Srpske Republike BiH, kasnije VRS, na drugoj strani, na širem području općine Orašje, optuženi Đuro Matuzović, u svojstvu komandanta 106. brigade HVO, a kasnije komandanta Operativne grupe Orašje, te zapovjednika Operativne zone Orašje, Ivo Oršolić, u svojstvu zapovjednika 106. brigade HVO Orašje, Tado Oršolić, u svojstvu načelnika Stanice javne sigurnosti Orašje, Marko Dominković, u svojstvu zapovjednika Policijske stanice Orašje, Joso Nedić, u svojstvu komandanta II bojne 106. brigade HVO, Marko Blažanović, u svojstvu načelnika Obavještajnih poslova 104. brigade, a de facto obavljajući dužnost zapovjednika 104. brigade, a Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić, u svojstvu vojnih policajaca Vojne policije 106. brigade HVO, u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području općine Orašje, znajući za napad i da njihove radnje čine dio tog napada, planirali, počinili, naredili, poticali, pomagali, organizirali, omogućili i usuglašavali se činjenjem i nečinjenjem sa progonom srpskog stanovništva sa teritorija pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane suprotno pravilima međunarodnog prava i to: ubojstvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušena zdravlja.

Optužnica dalje tereti optuženog Đuru Matuzovića, kao zapovjednika 106. Brigade HVO i kasnije kao komandanta OZ Orašje, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića, kao vojne policajce 106. brigade HVO, da su, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO, u šupi vlasništvo M.F, zvani M.D. u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, općina Orašje, suprotno pravilima međunarodnog prava, sudjelovali u ubojstvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI