DESNA AKTIVISTIČKA POLITIČKA OPCIJA! U pripremi veliki projekt iza kojeg stoji najpoznatiji hrvatski konzervativac! O čemu se točno radi?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Svako se malo na desnoj političkoj sceni progovara o ujedinjenju raslojenih opcija. Istini za volju, desnica se u Lijepoj našoj u više navrata okupila, no nikada ta okupljanja nisu bila dugog vijeka. Posljednji kome je okupljanje desnice pošlo za rukom, u kampanji za predsjedničke izbore, bio je donedavni predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro. Jedinstvo je međutim trajalo samo kroz kampanju, a već nakon toga postalo je jasno kako će dio onih koji su stajali uz Škoru tijekom bitke za Pantovčak krenuti svojim putem.

Most je tako na parlamentarnim izborima nastupio kao samostalna politička opcija, što se iz današnje perspektive čini kao iznimno racionalan potez, uz svježe osnovani Domovinski pokret na parlamentarnim izborima nastupili su Hrvatski suverenisti, ali i neki nezavisni konzervativnim biračima bliski kadrovi poput primjerice Karoline Vidović Krišto. Unatoč tome što su surađivali na parlamentarnim izborima, i Krišto i Suverenisti i zastupnik Milan Vrkljan ubrzo nakon parlamentarnih izbora odlučili su krenuti svojim političkim putem. Domovinski pokret bez obzira na te odlaske i sitna raslojavanja u parlamentu djelovao je skladno i stabilno, no taj je dojam u cijelosti narušila ostavka koju je nedavno podnio Škoro odlazeći s pozicije predsjednika stranke. I to nedugo nakon što je izgubio lokalne izbore u Zagrebu u kojima je na iznenađenje mnogih uspio dogurati do drugog kruga, ali ga je porazio aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Koliko god bolan bio taj Škorin zagrebački poraz, znatno većim debaklom može se smatrati sve ono što se oko njega i Domovinskog pokreta odvija posljednjih nekoliko tjedana. Evidentno je da će Škoro samostalno nastaviti svoju političku priču, no evidentno je isto tako da i on, i Domovinski pokret, polako, ali sigurno srljaju prema marginalizaciji. Treba međutim napomenuti kako u Pokretu najavljuju unutarstranačke izbore i jesen prepunu iznenađenja, koja se doduše između redova može iščitati i kao jesen u kojoj će povesti vlastitu borbu za opstanak na političkoj sceni.

Vidović Krišto osniva stranku?

Ta borba zasigurno podrazumijeva izbor novog predsjednika stranke, upitno je međutim tko može zamijeniti Škoru i tko bi nakon marginalizacije Pokreta mogao uzeti dio desnog biračkog kolača. Slika aktualne desnice u Hrvatskoj možda se ponajbolje vidi u Saboru gdje su konzervativne opcije raspršene u nekoliko saborskih klubova.



Uz oslabljeli Pokret tu su Suverenisti i relativno stabilan Most, zastupnica Vidović Krišto koja najavljuje osnivanje nove desne stranke u kojoj bi joj se mogao pridružiti kolega Vrkljan, dok Škorina sestra Vesna Vučemilović ne odbacuje mogućnost da se u rujnu po povratku u saborske klupe pridruži dvojcu Vrkljan- Vidović Krišto. Kada je načelno o desnici riječ treba podsjediti i da bivši šef HSP-a Anto Đapić odnedavno najavljuje jedno posve drugačiju priču, odnosno novi politički koncept na desnici na kojem trenutačno radi, a za kojega tvrdi da ima značajan potencijal.

Ne misli Đapić biti vođa nove desne platforme već planira okupiti širi krug ljudi koji će se bazirati na nekoliko ključnih tema kroz koje će pokrenuti desni aktivizam. Za razliku od svih do sada viđenih desnih opcija Đapić nema ništa protiv suradnje sa HDZ-om međutim njegov je preduvjet taj da SDSS raskrsti odnose sa SDSS-om. Bilo kako bilo, dok se na tom polju uistinu nešto ne pokrene opći je dojam javnosti da je desnica još uvijek nestabilna, raslojavanja na tom političkom spektru idu u prilog isključivo HDZ-u koji je i prema posljenjim anketama vodeća stranka u zemlji, s rejtingom većim nego što ga imaju sve desne opcije u državi.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI