DEMOGRAF O ISELJAVANJU: Tado Jurić: ‘Hrvata je danas više u svijetu nego u domovini’

Screenshot/N1

Demografska slika Hrvatske nije nimalo ohrabrujuća. Demograf i doktor znanosti Tado Jurić za N1 je rekao kako su “korupcija i klijentelizam glavni razlozi odlaska mladih iz zemlje, a otkrio je da danas više Hrvata živi u svijetu nego u zemlji”.

Rekao je kako Hrvatska danas ima 1,2 umirovljenika na jednu zaposlenu osobu.

“U Jugoslaviji je omjer bio četiri zaposlena na jednog umirovljenika. Od sedamdesetih smo došli na ove brojke. Otvaraju se dva ključna pitanja kojima se polarizira društvo – bez useljavanja nećemo moći riješiti stabilnost sustava, što mirovinskog, što zdravstvenog, ali useljavanje teče stihijski, neplanski. Danas su svi vozači Ubera i Bolta stranci. Nije to priča protiv stranaca, nego je apsurdno da smo mlade gotovo potjerali iz zemlje i otvorili se azijskom tržištu. Radi se o dampingu cijene rada jer oni rade za cijenu za koju Hrvat neće raditi. Pitanje je zašto je država to dopustila, tko je natjerao Hrvatsku na takve postupke i kako ne vide da to šteti društvu. Dolazi nam prekarna radna snaga, neobrazovani. Dok trećinu useljenika u Njemačkoj čine visokoobrazovani, u Hrvatskoj je to ispod jedan posto. Političke elite će tvrditi da moramo nekoga useliti jer nećete dobiti mirovinu, a pitanje je  kako će se društvo postaviti. Jedni su za kozmopolitsku Hrvatsku, otvoreno društvo, to je nova srednja klasa, a stara srednja klasa, domoljubna, u tome vidi opasnost za opstanak nacije”, istaknuo je Jurić.

Dodao je kako su na to sve već upozoravali hrvatski demografi. Jurić je napomenuo da  drugi mirovinski stup služi da političke elite krpaju proračunske manjkove.

“Toga nema ni u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, nijedna ozbiljna država nema toga. Bez drugog stupa imali bismo tisuću kuna više plaće. Prva mjera bi trebala biti da drugi stup bude dobrovoljan, to čak nemaju ni Slovenija ni Srbija”, rekao je.Govoreći o uređenosti tržišta rada smatra da se problem demografije mora rješavati na razini EU-a, a ne pojedine države članice.

“U relativnom broju najviše je iseljenih iz Slavonije, epicentar je Osijek i okolica. U apsolutnom broju najviše iseljenih je iz Zagreba. To dokazuje tvrdnju da ljudi ne odlaze isključivo zbog viših plaća i zaposlenja jer odlaze iz ekonomski najjače regije – to znači da se radi o klijentelizmu, atmosferi u društvu… Tri četvrtine Hrvatske, ako se zanemari Zagreb, biološki su i ekonomski spaljena zemlja. Zagreb je monopolizirao sve što pripada hrvatskom narodu. Zagreb i dalje vodi monopolističku politiku izvlačenja”, naglasio je demograf.

Kao rješenje vidi rad na daljinu.

“Tako bismo zadržali ljude u okolici Vinkovaca, Vukovara, one koji moraju ići u Zagreb. Dio radnika bi se mogao vratiti u provinciju, ta mjera bi bila spas za prostorni raspored populacije. Od 10 nekretnina u Zagrebu i priobalju 7 su kupilli stranci. To je potvrda teze da dolazi do zamjene stanovništva. Dolaze bogati Europljani i siromašna radna snaga. Borba protiv korupcije više bi zadržala ljude od povećanja plaća. Teško će uhljeb dobiti posao u Njemačkoj, možda u Pakistanu”, istaknuo je.

Jurić je na kraju naglasio kako se u Hrvatsku u prosjeku vrati oko 15 posto iseljenika te kako je “Hrvata danas više u svijetu nego u domovini”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI