DEMOGRAF ANALIZIRAO SMANJENJE BROJA KATOLIKA: ‘Mnogi građani upisivali su se po svome – katolici, rimokatolici, kršćani, vjernici’

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Rezultate popisa stanovništva 2021. godine za N1 komentirao je prof. dr. sc. Ivan Čipin, s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Rekao je kako nisu istinite tvrdnje da Državni zavod za statistiku (DZS) nije konzultirao stručnjake oko sadržaja popisnice.

“U sklopu pripremnih aktivnosti za Popis 2021., DZS je 15.11.2018. pozvao 49 stručnjaka i institucija iz različitih područja, uključujući i sve relevantne demografe u zemlji. Poslan im je popis obilježja (pitanja) koja se planiraju prikupiti te sažeta metodološka objašnjenja pojedinih obilježja. Neki od tih stručnjaka bili su konzultirani i pojedinačno oko sadržaja popisnice i načina provedbe popisa”, rekao je Čipin.

Dodao je kako su mnoga pitanja u popisnici već unaprijed određena od strane međunarodnih organizacija i preporuke europskih statističara za popise stanovništva.

Osvrnuo se na rezultate Popisa koji se odnose na vjeru.

“Pitanje o vjeri je u ovom popisu, u odnosu na ranije popise, pretvoreno u otvoreno pitanje (bio je moguć slobodni upis) i to je glavni izvor prijepora oko toga koliko ima katolika u zemlji. To mi je nažalost u konzultacijama promaklo, i svakako bi bilo puno razumnije da je DZS ostavio to pitanje poluotvorenog tipa kao u 2011. kada su se stanovnici mogli izjasniti kao pripadnici katoličke vjere, neke druge (mogli su slobodno upisati), da nisu vjernici ili su se mogli ne izjasniti oko tog pitanja”, istaknuo je.



Dodao je da su mnogi građani u ovom Popisu upisivalo po svome – katolici, rimokatolici, kršćani, vjernici i slično.

“Moja je pretpostavka da je, posebno u manjim mjestima, došao do izražaja efekt popisivača koji očigledno nisu bili dovoljno dobro obučeni za to pitanje. Čini mi se nevjerojatnim da je više od 60 posto stanovnika općine Zmijavci na pitanje o vjeri stavilo da su vjernici – puno vjerojatnije da je jedan popisivač koji ih je popisivao to upisao u njihove popisnice. Toga je vjerojatno bilo i u drugim manjim mjestima koji su imali mali broj popisivača”, naglasio je Čipin.

Dodao je kako je “očekivao da će npr. katolika biti više nego pripadnika rimokatoličke crkve, no sada to očito neće biti slučaj”.

“Zbog čega je dodano to pitanje o vjerskim zajednicama, nije mi poznato. DZS spominje nekakav zaključak Vlade RH od 23.12.2004. O tome bi trebalo biti DZS, a možda i crkvu”, zaključio je Čipin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI