DEBELJAK NIJE OSTAO DUŽAN MINISTRU ĆORIĆU: ‘Nismo pričali, i sve smo različito od onog što je on rekao’

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Splitsko brodogradilište Brodosplit u ogromnim je problemima s likvidnošću zbog europskih sankcija ruskim bankama. Novac iz dva VTB kredita neophodan za nastavak izgradnje dvaju ugovorenih brodova – smrznut je u toj ruskoj banci, a uprava Brodogradilišta tjednima ne dobiva jasne odgovore iz Vlade i ministarstava na svoje dramatične apele da HBOR i država uskoče da se premosti situacija. Šef uprave Brodosplita Tomislav Debeljak ogorčen je na ministre ali i oprezan jer treba pomoć Vlade.

Brodosplit je privremeno zaustavio brodograđevnu djelatnost jer mu je prekinut dotok financiranja, s obzirom na to da je VTB banka, koja ga kreditira, u ruskom vlasništvu i pod sankcijama.

“Kod nas je dosta veliki problem jer imamo dva broda u gradnji koja su financirana opd strane VTB banke iz Frankfurta, a koja je u vlasništvu VTB banke iz Rusije. Do tih kredita nismo došli. Bili smo preveliki za HBOR, rekli su da probamo otići van, otišli smo i dogovorili s VTB-om prije tri godine. VTB sada ima zabranu daljnjeg financiranja, a sve ostale banke imaju zabranu uplaćivanja VTB-u da bi preuzele kredit”, rekao je Debeljak na N1 televiziji.

Brodosplit se zbog ove situacije obratio HBOR-u: “U konkretnom slučaju nema drugog tko bi to preuzeo na sebe.”

Kaže da su u HBOR-u imali nekoliko sastanaka, a u ministarstvima s predstavnicima jedan kratki sastanak.“Smatram da je to odluka koja bi ranije trebala doći, da se HABOR-u daju određene smjernice, kao što je u UK donesena odluka kaliko će se uložiti u brodogradnju, u mnogim zemljama je to nekakav okivie, imaju šest milijardi eura da financiraju brodogradnju…”, govori šef Uprave Brodosplita.

Da imaju problem s VTB-om zbog sankcija Rusiji alarmantan dopis Vladi i ministarstvima poslali su, kaže, u prvom tjednu trećeg mjeseca. “Nikako da se nađemo svi zajedno, a nitko ne želi donijeti odluku samostalno. Mi ne tražimo novac, tražimo da po komercijalnim uvjetima koje ima VTB preuzme HBOR, zaradi na tome, a ako smo preveliki, idemo van i zatvorimo posao.” Odgovor čekaju sad već tri i pol tjedna, kaže Debeljak.

Ministar Tomislav Ćorić je u osvrtu na Brodosplit istaknuo kako je država već puno uložila u Brodosplit i brodogradnju i rekao da budućnost Brodosplita treba biti na tržištu.

“Vidi se da nismo pričali. Mi smo dijametralno suprotni onome što Ćorić priča”, istaknuo je Debeljak.

Kaže da Brodosplit već pet mjeseci od Vlade čeka garanciju za nova dva broda, “svjetsku elitu brodogradnje koje su ugovorili”.

“Mi ne trebamo potpore, treba da nas iz ovog spasi netko, da nas HBOR preuzme iz VTB-a”, ističe Tomislav Debeljak.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI