Davor Nađi: Ministarstvo predlaže kozmetičke izmijene, kad bi se napravilo sve što se treba napraviti, imali bi uštedu od milijardu, a ne 100 milijuna kuna

Nakon što je Vlada najavila reformu lokalne samouprave izmjenom triju zakona prema kojima bi se drastično smanjio broj dužnosnika koji će se birati na lokalnim izborima 2021., ali i omogućila veća transparentnost u trošenju javnog novca, razgovarali smo dogradonačelnikom Svete Nedjelje i osnivateljem stranke Fokus Davorom Nađi koji smatra da se radi samo o kozmetičkim promjenama, odnosno da se ništa suštinski ne mijenja.

“Ukidaju se neka mjesta zamjenika, župana, gradonačelnika. No ne rade se nikakve bitne promjene u vidu spajanja neefikasnih općina ili u vidu spajanja ne efikasnih komunalnih poduzeća, smanjenje ukupnog broja zaposlenih i slično. I dalje sva ona neposredno kreirana radna mjesta unutar raznih općina, gradove i županija se ne diraju. ” Rekao je Nađi za Otvoreno.hr.

Osvrnuvši se na dio koji se odnosi na transparentnost, rekao je da je svaki korak dobrodošao, no nada se da to neće biti samo objava plaćenih računa, već će to biti kao na primjeru Sv. Nedjelje da će se pratiti objava registra svih ugovora i narudžbenica s obzirom na iznos kako bi se vidio cijeli tijek procesa. Također smatra da bi se ta razina transparentnosti koja se najavljuje trebala uvesti u ministarstva, državne agencije, državna poduzeća, odnosno poželjna je na svim razinama.

“Sv. Nedjela je pokazala da treba maksimalno iskoračiti. Mi smo jedini u Hrvatskoj uveli ne samo transparentne isplate iz proračuna nego i sve ugovore, ne samo narudžbenice. To smo uveli za gradsku upravu, ne samo za gradska poduzeća. Jedan smo primjer u Hrvatskoj, nadam se da će vlada kroz zakonske izmjene pratiti ne samo kroz izmjene lokalne samouprave, već i za gradska poduzeća.”

Na pitanje kako će sad reagirati lokalni čelnici kad znaju da moraju sve transparentno objaviti, odgovara da ne zna kakvu će reakciju imati, no da će to biti zakonski pa će morati ispoštovati, sviđalo se to njima ili ne.



Dio reforme koji ga najviše ljuti bavi se smanjenjem broja predstavnika gradskim i općinskim vijećima u skupštinama i slično čime se zapravo podiže izborni prag na lokalnim izborima i otežava manjim strankama ulazak u gradska vijeća, županijske skupštine, a ne dira se pitanje visine vijećničkih naknada.

“To što se smanjuje broj vijećnika to ne znači da isto to gradsko vijeće neće u budućnosti sebi moć podići iznos naknade po vijećniku, predsjednicima vijeća i sl. I zapravo na taj način financijske uštede neće biti, već se podiže prag za ulazak u općinska gradska vijeća i skupštine. Sad je li je podizanje praga najbolje za podizanje demokracije to treba vidjeti.”

Komentirao je i najavu iz Ministarstva da će reforma donijeti 100 milijuna kuna uštede. Smatra da će doći do uštede pod uvjetom da gradska i općinska vijeća županija neće podizati visinu vijećničke naknade i slično.

“Čak i da se postigne ušteda od 100 milijuna kuna s obzirom na to koliko se troši, na koliko mjesta curi na lokalnoj i regionalnoj samoupravi, mislim da je to samo kozmetička izmjena.” te dodaje da ako se radi reforma onda bi se općine koje ne mogu same sebe održavati pripojiti onima uspješnijima.

“To je nešto što ne treba odgađati, ali isto tako treba reći da ima puno komunalnih i lokalnih poduzeća na razini županija koje ne posluju dobro ili bi mogle puno efikasnije poslovati ako bi se pospajale. Onda bi bio i manji broj zaposlenih i sl. te bi se mogle ostvariti puno veće uštede.”

Zaključuje da su to sve prostori gdje se mogu napraviti znatno veće uštede od ovih izmjena koje ministarstvo predlaže te da bi bilo značajnije kad bi napravili sve što se treba napraviti, onda bi mogli govoriti o uštedi od milijardu kn, a ne 100 milijuna kn.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI