DAVOR FILIPOVIĆ O RASTU CIJENA GORIVA: ‘Da nije bilo te intervencije, cijene i benzina i dizela bi bile veće nego što su sada’

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović za HRT govorio je o ocjeni Bruxellesa o ulasku u eurozonu i drugim gospodarskim temama.

Govoreći o tome kako prema ocjeni Bruxellesa Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža rekao je kako nam to donosi lakši ulazak u europodručje.

“Naime, ulaskom u europodručje dio rejting agencija najavio je podizanje kreditnog rejtinga naše Domovine. Kada idemo u tome smjeru imat ćemo i povoljnije financiranje nego da nismo u eurozoni. To je jedan od konkretnih stvari. Kada pogledate cijeli izvještaj jasna je tendencija i pohvala od Europske komisije da dolazi do smanjenja udjela javnog duga u BDP-u. Za vrijeme mandata naše Vlade kontinuiran je rast prosječne plaće, povećana je minimalna plaća s 333 eura na 500 eura. Kad pogledamo u odnosu na 2008. danas imamo najveći broj osiguranika, a stopa nezaposlenosti je prepolovljena. Poruka je danas da imamo žilavu, otpornu ekonomiju i da se znamo nositi s krizama, a svi znamo da smo imali i pandemiju i potres i sada imamo ekonomske i energetske izazove”, rekao je.

O cijenama goriva koje sutra ponovno rastu te što će Vlada učiniti Filipović je rekao kako je Vlada već intervenirala.

“Vlada je već ograničila visinu marže na 75 lipa, ukinuta je naknada za biogorivo od 50 lipa, a smanjene su i trošarine. Da nije bilo te intervencije cijene i benzina i dizela bi bile veće nego što su sada. Razmatramo situaciju,  kao što je i rekao premijer, pratit ćemo sve i intervenirati, kao što smo to radili i dosad. Bili smo uz sugrađane dosad, bit ćemo i u budućnosti”, naglasio je Filipović.



Na pitanje hoće li se pomoći gospodarstvu nekim novim paketom mjera jer cijene energenata utječu na proizvođače, a onda i na potrošače, Filipović je rekao kako je i današnji izvještaj Europske komisije ocijenio paket mjera Vlade, koji je na snazi od 1. travnja, kao iznimno dobar paket.

“Taj je paket pomogao i građanima, cijene struje su poskupjele do 10%, plina do 20%. Da nije bilo intervencija Vlade to bi bilo kudikamo više. Pratimo situaciju, bit ćemo i u budućnosti uz naše građane i gospodarstvo”, istaknuo je Filipović.

O skladištenju energenata u podzemnom skladištu Okoli ministar Filipović je rekao kako nitko ne može zamisliti da u ogrjevnoj sezoni naše bolnice i naša rodilišta nemaju plina.

“Država će jamčiti sigurnost opskrbe plinom i u tom kontekstu ćemo zapuniti podzemno skladište plina Okoli do 1. studenog na 90%. Prošli tjedan je bio sastanak kriznog tima koji vodim. Dogovoren je hodogram kako će se to odvijati i dopustite da u narednim danima detalje iznesem u javnosti. Sigurnost opskrbe plina jedan je od prioriteta naše Vlade”, istaknuo je Filipović.

Na pitanje koliko će skladište napuniti zakupci rekao je da će država zapuniti većinu standardnih skladišnih jedinica.

“Bit će raspisan javni natječaj što se tiče nabave plina”, dodao je.

Ministar je u studio HTV-a stigao izravno iz Italije gdje je bio na poslovnim sastancima. Komentirajući informaciju koja itekako zanima mještane Siska, a koja je već objavljena, da će talijanski vlasnici u Željezaru Sisak uložiti 200 milijuna eura u projekt koji će biti gotov za 3 godine, Filipović je rekao kako je razgovarao s talijanskim ministrom gospodarstvo Giorgettijem.

“Otišli smo u Udine posjetiti čeličanu Danieli. Planiraju uložiti 200 milijuna eura u Sisak. Ono što sam tamo mogao vidjeti je ono što se kaže “State od The Art” kada govorimo o tehnologiji koju koriste. Upravo takvo postrojenje žele napraviti u Sisku i mi ćemo kao ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dati punu podršku takvom projektu”, istaknuo je Filipović.

Na pitanje o programu EU-a “REPowerEU” koji daje lijepe gospodarske prilike Hrvatskoj i kako ćemo ga iskoristiti ministar je rekao kako će se učiniti sve da se Hrvatska pozicionira kao ozbiljnog igrača na novoj energetskoj karti Europe.

“Što se tiče samog programa “REPowerEU” tamo je jasno naznačena važnost proširenja kapaciteta LNG terminala na Krku. Planiramo udvostručiti kapacitete LNG-a. Što se tiče Janafa on trenutno može prema Mađarskoj isporučiti 11,4 milijuna tona nafte bez ikakvih ulaganja od Siska prema Virju i od Virja prema Mađarskoj. Prema Srbiji Janaf trenutno može isporučiti 6 milijuna tona. Janaf isto tako uz investiciju koja se može iskoristiti kroz “REPowerEU” može udvostručiti svoje kapacitete. To su projekti prema kojima idemo i vjerujemo da ćemo se pozicionirati kao značajan faktor na novoj energetskoj karti Europe”, rekao je zaključno Filipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI