Daruvarcu sud odbio uvesti mjere opreza

screenshot

Vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je žalbu državnog odvjetništva i potvrdilo odluku Odluku Općinskog suda, dakle onu kojom je odbijen zahtjev za određivanje mjera opreza, javlja N1.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda se uglavnom složilo sa stavom prvostupanjskog suda da za vrijeme obligatornog zatvora, dakle onog koji je sud morao odrediti s obzirom da je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 5 godina nije bilo mogućnosti određivanja mjera opreza, a nakon što su svi rokovi za istražni zatvor istekli sud više nema mogućnost ni za određivanje mjera opreza.

Naime, mjere opreza koje su kao institut uvedene u kazneno zakonodavstvo, zapravo služe kao alternativa u slučaju kad se svrha kojoj služi istražni zatvor može postići i nekom blažom mjerom, kao što je mjera opreza, dakle kad nije nužno da sud uopće odredi istražni zatvor.

Međutim, kad sud više nema mogućnosti određivati istražni zatvor, on ne može kao mogućnost koristiti niti mjere opreza kao alternativu, doznaje se sa zadarskoga suda.

Podsjetimo, Darko Kovačević početkom godine je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora jer je prošlog ljeta u kafiću u Zadru brutalno pretukao mladu djevojku.



Njemu je prije desetak dana ukinut istražni zatvor iz kojeg je po sili zakona potpuno slobodan, bez ikakvih mjera opreza, izašao 10. veljače.

“Daruvarac” se tako bez ikakvih mjera opreza može približiti žrtvi.

Kovačević je osuđen na četiri godine i šest mjeseci za tešku tjelesnu ozljedu. Dobio je i deset mjeseci zbog prijetnje. Sutkinja mu je zbog toga dala jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI