Danas počinje Kongres EPP-a u zagrebačkoj Areni: stižu Tusk, Merkel, von der Leyen, Juncker…

Cropix

Europska pučka stranka (EPP) u srijedu i četvrtak održava kongres u Zagrebu na kojem će dolazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska izabrati za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka.

Visoki dužnosici već pristižu u Zagreb.

Osim predsjednika EPP-a, izaslanici će izabrati deset potpredsjednika te glavnog tajnika i rizničara. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), najjača stranka vladajuće koalicije, nije nikoga kandidirala za te dužnosti.

Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja raspravljat će iduća dva dana i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te o zapadnom Balkanu.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra.



Uz Donalda Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

U okviru Kongresa Europske pučke stranke predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će niz bilateralnih sastanaka.

U Sheratonu se jučer održala i sjednica Predsjedništva EPP-a, zadnja u starom sazivu, te skupština.

Plenković bi danas u 15.30 sati u Banskim dvorima trebao imati sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja u Zagreb stiže tijekom jutra. Nakon toga Merkel ide u Arenu, gdje će oko 19 sati održati govor, a očekuju se i govori nove predsjednice EK Ursule von der Leyen te predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Završno će se sudionicima Kongresa obratiti i Donald Tusk. Slijedi svečana večera u MSU-u i EPP summit, a iste večeri Merkel odlazi iz Zagreba.

Premijer Plenković bi se, nakon sastanka s Merkel, u Banskim dvorima u 17 sati trebao sastati s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI