DAN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU: ‘Ja sam svoju dionicu odradio’! Sanader podnio ostavku a Kosor dobila rođendanski poklon

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

1. srpnja 2009. godine Ivo Sanader je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio kako podnosi ostavku na sve svoje političke funkcije, o čemu je ranije obavijestio najbliže suradnike i klub zastupnika HDZ-a. Na mjestu premijera i predsjednika HDZ-a tada ga je naslijedila Jadranka Kosor. Vijest je to koja je tada odjeknula kao grom iz vedra neba, javnost i cijela politička scena bili su doslovno u šoku.

„Predložit ćemo predsjedniku Republike da novi mandatar bude, tj. novi predsjednik Vlade, odnosno predsjednica Vlade bude gospođa Jadranka Kosor. Za to imamo preko 80 potpisa, 83 potpisa naših koalicijskih partnera, odnosno saborskih zastupnika koji sada čine većinu. A stranka je danas na nekim sjednicama predložila pa sam vam to dužan reći, ja sam to prihvatio, da se izmijeni statut i da se uvede i funkcija počasnog predsjednika HDZ-a koji će imati pravo glasa na svim sjednicama svih stranačkih tijela. Ja sam to prihvatio i mislio sam da će to biti znak da ja odlazim iz politike, ali politika sigurno neće izaći iz mene, da parafraziram neke slične izjave“, zaključio je Sanader obrazlažući svoju odluku  i zahvalio se novinarima. Bio je vrlo nervozan kad su novinari tražili objašnjenja ove šokantne odluke.

Do danas nije otkriven pravi razlog njegove naprasne ostavke, nagađalo se da je otišao zbog pritiska Angele Merkel. No iako se odlučio maknuti iz politike svega šest mjeseci kasnije, točnije 3. siječnja 2010. Sanader se pokušao vratiti u politiku. Želio je napraviti puč u stranci. ‘HDZ nije stranka do 12 posto,  vidno ljutit, aludirajući na prvi krug predsjedničkih izbora na kojima je HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang osvojio samo 12 posto glasova. Kazao je to na na izvanrednoj press konferenciji u stranci a pritom je jako kritizirao premijerku, svoju nasljednicu Jadranku Kosor za loše vođenje stranke, a sve zbog  lošeg rezultata na predsjedničkim izborima. U sjedištu stranke, na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, pojavio se bez znanja aktualne premijerke i predsjednice HDZ-a, Jadranke Kosor.

To su možda bili i najdramatičniji trenuci u povijesti HDZ-a, sve je završilo samo 24 sata nakon što je pokušao izvesti puč, Sanader je izbačen iz stranke. Već rano ujutro, sljedećeg dana, u ponedjeljak, 4. siječnja 2010. godine, kad je bila sigurna da je većina utjecajnih stranačkih čelnika uz nju, Jadranka Kosor sazvala je svoje najbliže suradnike. Odluka je bila donesena: predložit će predsjedništvu HDZ-a da se Sanadera isključi iz stranke. Odluka je prošla glatko – 16 članova predsjedništva HDZ-a podržalo je takav prijedlog, samo je troje bilo protiv, a dvoje suzdržanih.



Tad je krenuo njegov pad, nekoliko mjeseci poslije DORH je tražio ukidanje zastupničkog imuniteta zbog Fimi medije. Sanader je pobjegao iz Hrvatske. Krenuo je prema SAD-u, ali ga je, na temelju raspisane tjeralice, uhitila austrijska policija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI