DAMIR VANĐELIĆ REZOLUTAN: ‘Ne osjećam se odgovornim za kašnjenje obnove! Komentirao i svoj mogući politički angažman

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dvije godine prošle su od velikog potresa koji je 2020. godine probudio Zagrepčane. Iako se u startu znalo da će obnova biti dug i mukotrpan proces, nitko nije očekivao da dvije godine od potresa država neće obnoviti niti jednu jedinu kuću. Građani i stanovnici Zagreba su time ogorčeni.

Za RTL Danas događaje oko obnove komentirao je bivši direktor Fonda za obnovu Damir Vanđelić. Na pitanje tko je odgovoran za obnovu ako od nje svi peru ruke, Vanđelić odgovara:

“Ponovno se pokazuje da je osnovni problem funkcioniranje organizacije i nedostatak procesa koji zapravo mogu u datom vremenu organizirati obnovu. U Zagrebu ovog trenutka ima oko 4 tisuće zahtjeva, šest od sedam još uvijek stoji u ministarstvu i čeka upravno rješenje, dakle nekakvu potvrdu ili odbijenicu.” Kaže da je Fond zadužen za obnovu četvrtine privatnih zgrada, dok tri četvrtine treba obaviti Središnji državni ured koji obuhvaća i Karlovac i Veliku Goricu te Sisak, Petrinju i Glinu.

Na pitanje osjeća li se odgovornim za trenutnu situaciju Vanđelić je rekao: “Ne, ne osjećam se odgovornim.”

Komentirao je potom novog ministra graditeljstva Paladina i može li on ubrzati proces Vanđelić kaže: “Moram priznati da ne vidim kako.”“Prvo, on će se suočiti s onim s čime su se suočili i drugi, a to je da je zakonodavni okvir vrlo čvrst i zadan. On se sastoji od tehničkih propisa, programa mjera, pravilnika i Zakona o obnovi. Plus, zahtjevi građana, 14 tisuća koji čekaju za grad Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju. Šest sedmina još uvijek nije riješena. On bi trebao ubrzati sve procese kod donošenja odluka, a tek onda se baviti time kako središnji državni ured i Fond za obnovu to obnavljaju. Ali nemojmo zaboraviti javne zgrade”, kaže.

Novog ministra Ivana Paladinu poznaje od prije, za njegovo imenovanje na poziciju ministra kaže:

“Ja smatram obnova manje trpjela i da ne bi bilo mjesec dana zastoja, kada bi tu obnovu preuzeo netko tko je već uhoda, dakle netko iz ministarstva, netko iz Središnjeg državnog ureda ili netko iz Fonda za obnovu, tko je ovlašteni inženjer, voditelj projekata i već je upoznat s problematikom.”

O malverzacijama Darka Horvata kaže da su ga iznenadile i da mu je žao da se to bilo kome događa. “Podržavam rad svih institucija i DORH-a i divim se tim ženama koje tamo rade jer su i one same pod velikim pritiskom”, kaže i dodajte da je većina izjava upućenih prema njima nekakvo negodovanje.

Kaže da mu trenutno nije žao što je odbio Plenkovićevu ponudu da bude kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, a osvrnuo se i na svoj potencijalni politički angažman.

“Neke stvari u životu možete prihvatiti, a neke ne. Vidim jednu veliku rupu politici. Mi sada živimo u najtežem vremenu za Hrvatsku od njenog stvaranja, treba nam još samo a Godzilla izađe sa Sljemena. To bi bio valjda kraj. Nemamo efikasno upravljanje državom i nemamo zajedništvo. Ono što mi radimo i pripremamo je da će određena grupa ljudi formirati udrugu koja će nuditi javne politike svima”, kaže.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI