DAMIR NOVOTNY: ‘Najava poreznog rasterećenja je dobrodošla, ali nije dovoljna. Balast državnog i javnog sektora treba hitno riješiti’

Foto: Cropix

Već i ‘vrapci na grani znaju’ da nas čeka teška i duga jesen. S jedne strane, ukida se moratorij na ovrhe, a s obzirom da mnogi ljudi još uvijek nisu vratili svoje prihode na razdoblje prije koronakrize i bit će im teško otplaćivati kredite i razne druge dugove, vjerojatno će se ponovno naći u “začaranom krugu blokade”.

Financijska situacija u državi nije blistava, a kako je jučer istaknuo ministar financija Zdravko Marić, prema preliminarnim podacima u šest mjeseci ove godine proračunski prihodi dosegnuli su 60,4 milijardi kuna, rashodi 77,1 milijardi, dok je deficit proračuna iznosio 16,7 milijardi kuna.

“Od početka izbijanja pandemije Covida-19 do jučer zabilježeno je 17 milijardi kuna manje fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Naime, ove godine fiskalizirano je 105,7 milijardi kuna, a u istom razdoblju prošle godine 122,7 milijardi kuna”, rekao je Marić. Dodao je da su ti podaci bitni jer fiskalizacija pokriva gotovo trećinu prometa u gospodarstvu.

Od početka godine do jučerašnjeg dana, prihodi su dosegnuli 75,9 milijardi kuna, što je otprilike 10 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine. U pripremi je prijedlog proračuna za 2021. godinu, a Ministarstvo financija uputilo je u javno savjetovanje paket poreznih zakona. To su porez na dohodak, na dobit, PDV i fiskalizaciju u prometu gotovinom. Predlaže se snižavanje poreznih stopa s 24 na 20, s 36 na 30 te s 12 na 10 posto.

Je li baš sve tako crno ili nam ipak dolazi svjetlija budućnost za portal Dnevno komentirao je ekonomski analitičar Damir Novotny.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI