Dalija Orešković zaprijetila predsjednici Grabar-Kitarović

screenshot

Dalija Orešković gostovala je u emisiji Večernjeg lista u kojoj se dotaknula svoje stranke, kave s Milanovićem te je dala svoju ocjenu Vlade i predsjednice.

Stranka START osnovana je ove subote, a prvi ispit bit će joj izbori u Ličko-senjskoj županiji.

“Naš motiv osnivanja nove stranke proizlazi iz postojećeg stanja. S jedne su strane oni koji su nam oteli državu i devastirali hrvatsko društvo, a s druge oporba koja je značajno podbacila u obavljanju svoje demokratske zadaće. Korjenite promjene sustava mogu iznijeti samo nove snage i novi ljudi. Kada Start formalno bude registriran, pozvat ćemo sve zainteresirane da nam se pridruže, učlane ili samo uključe u rad”,  poručila je Orešković nakon osnivanja stranke.

Nedavno osnovana stranka START svoje prvo političko djelovanje imat će u ličko-senjskoj županiji odakle potječe i sama predsjednica stranke.

Na pitanje ima li Lika budućnost u kojoj je od početaka države HDZ na vlasti, Dalija je rekla da će učiniti sve u svojoj moći da ne dopusti ni HDZ-u pa ni Bandiću, za kojeg se “šuška” da bi svoju stranku mogao testirati i u Lici, da osvoje mandate.  Emotivno je vezana uz Liku i priznaje da je to područje Hrvatske najteže, kako po svojim geografskim tako i političkim obilježjima, koji, kako se u povijesti pokazalo, ne dopušta nikome osim HDZ-u osvajanje vlasti.



Napomenula je da namjerno kreće na svoj politički put iz demografski opuštenog područja koji je vrlo težak za sve koji žive na njemu. “Ne želimo lagane početke”, rekla je. Na europske izbore koji se održavaju u svibnju gleda kao na priliku da progovori, a važnima ih smatra zbog sveeuropskog rasta populističkih stranaka koji prijete samoj ideji Europske unije. “Što se tiče povlačenja fondova ili poticaja, svatko tko će biti zainteresiran za takvo što morat će transparentno objaviti na što sve kani potrošiti uloženi novac. Bit će važno kamo ide i kako se troši novac”, rekla je.

Na pitanje o predsjedničkim i parlamentarnim izborima ponovila je da su parlamentarni izbori ključni.  Što se tiče predsjedničkih izbora, ne odbacuje svoju kandidaturu, ali ju ni ne potvrđuje jer, kako kaže, to još nije dogovoreno unutar ljudi u stranci.

Na pitanje zaslužuje li Kolinda Grabar-Kitarović drugi mandat rekla je kako “ne zaslužuje”. Dodala je da ona “ovisi o infrastrukturi i novcu HDZ-a” nazvavši cijeli Kolindin mandat “fake newsom”. Ono što joj nedostaje to je državnički stav, odbacivanje bilo kakvog utjecaja i jasno i argumentirano opravdanje postupaka i djelovanja.

Pomilovanje Huanita vidi kao “dosljedno ponašanje kakvo njeguje od prvog dana mandata”, to je u prvom redu dodvoravanje svima i svakom.

“Predsjednica je rekla kako nije pročitala presudu”, napomenula je predsjednica Starta dodavši kako je takvo ponašanje nerazumno. Na pitanje što se krije iza posljednje afera sa slikama i Tolušićem rekla je da je “država oteta” i kazala kako “vlada ima lošu percepciju” razlikovanja bitnog i nebitnog. HDZ je nazvala strankom koja “funkcionira po klijentelističkom modelu” i jedino rješenje vidi u “razmontiranju” stranke.

Smatra da zbog propasti nabavke borbenih zrakoplova ministar Krstičević mora podnijeti ostavku iz moralnih razloga. To su jako sumnjivi poslovi u kojoj je dobavljač bila tvrtka u kojoj je ministar Krstičević nekoć vršio izvršnu funkciju. “Vlada je cijelo vrijeme davala kontradiktorne izjave” i to nije u redu.

Također govori da u strateškom savezništvu s Amerikancima izvukli lošiji kraj i nismo se pokazali kao dostojan partner, piše Večernji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI