Dalija Orešković pisala Bandiću: ‘Dosta je najava megalomanskih projekata’

facebook

Predsjednica stranke Start obratila se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću otvorenim pismom. Prenosimo ga u cijelosti.

“Poštovani gradonačelniče Grada Zagreba, gospodine Bandiću,

obraćam Vam se povodom medijskih izjava o početku realizacije projekta pod nazivom „Grad u gradu“ ili „Zagrebački Manhattan“ koje sam pozorno pratila i analizirala sa svojim suradnicima kako bi stekla što jasniju sliku o tome što spremate našim ljudima u Zagrebu.

Kao građanka grada Zagreba izrazito sam zabrinuta zbog još jedne megalomanske najave kojom zapravo samo nastavljate predizbornu kampanju započetu prije sada već previše godina. Iluzorno bi na ovom mjestu bilo nabrajati sve projekte koje ste samo pompozno najavili, a nikada niste realizirali pa ću se zbog toga usredotočiti isključivo na ovaj posljednji i progovoriti o stvarima koje su u najmanju ruku sumnjive, a vežu se uz projekt „Grad u gradu“.

Prije svega, tražimo da odmah zaustavite sve pregovore s privilegiranim investitorima vezane uz projekt „Grad u gradu“ zbog toga što ste nužnost kvalitetne urbane obnove područja u Novom Zagrebu na površini velikoj 1,1 milijun m2, podvukli pod natječaj koji je trajao svega petnaest (15) dana.



Potom ste bez dostatnog obrazloženja odabrali pogodnog investitora. Zbog toga, gradonačelniče Bandić, od Vas zahtijevamo:

1. da se ponište rezultati provedenog natječaja pod nazivom „Grad u gradu“ – jer je proveden bez prethodnog sudjelovanja javnosti, nedovoljno je pripremljen i predstavlja potencijalnu opasnost za razvojnu budućnost grada Zagreba

2. da se provede javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje uključuje stručnu javnost, akademsku zajednicu, poslovnu zajednicu, civilno društvo i građane.

3. da se nakon završenog javnog savjetovanja raspiše međunarodni javni natječaj za izradu master plana ciljanog područja u Novom Zagrebu – master plan urbane obnove predstavlja glavni razvojni dokument, osnova je za izmjenu GUP-a Grada Zagreba i podloga je za iskaz interesa potencijalnih investitora.

Nakon iscrpne analize svih relevantnih činjenica vezanih za ovaj projekt mogu zaključiti da Grad Zagreb ulazi u još jednu potpuno netransparentnu investicijsku avanturu tešku desetke milijardi kuna koja može ostaviti trajne nesagledive posljedice u našem gradu.

Europske metropole s kojima se volimo uspoređivati svoje razvojne planove temelje na master planovima, razvojnim dokumentima u kojima su sadržane sve potrebe područja koje je zahvatom obuhvaćeno nakon čega se raspisuje međunarodni javni natječaj na kojem se bira između više potencijalnih investitora. Sve to ste mogli, primjerice, naučiti na primjeru Vašeg prethodnika Većeslava Holjevca koji je po najvišim standardima radio prije 60 godina. No, nažalost, Vi ste našli drugačije uzore i ugledali se na projekt srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića pod nazivom „Beograd na vodi“ kojeg je stručna javnost ocijenila štetnim za Beograd, a provodi ga isti investitor koji je izabran i u Zagrebu.

Uzevši u obzir sve navedeno, zaključujem da u gradu Zagrebu provodite svojevrsnu balkanizaciju javnih politika koje ste premrežili sumnjivim i netransparentnim procedurama kako bi osigurali vlastiti opstanak na čelu grada Zagreba. Javnim novcem i sumnjivim projektima poput ovoga gradite mit o svojoj nedodirljivosti na čelu glavnog grada naše zemlje iako ste, vjerujem, i sami svjesni da je Vaša politička pozicija jaka onoliko koliko je krhko hrvatsko pravosuđe.

U nadi da će Vas ovo pismo potaknuti na rad za dobrobit građanki i građana Zagreba, primite srdačan pozdrav”, napisala je Bandiću Orešković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI