‘DAJ PARE, INAČE ĆU TE IZMASAKRIRATI!’ Šef kriminalne grupe iznuđivao nekretnine i novac unuka prve državne revizorice?

Foto: Wikimedia

Iz zagrebačke policije izvijestili su u nedjelju o uhićenju 40-godišnjeg muškarca koji je godinama iznuđivao 33-godišnjeg oštećenika, od kojega je, kao i od članova njegove obitelji, na ime pozajmica, uz učestale prijetnje iznudio šesterostruko veći iznos, piše Jutarnji.

Za iznudu je osumnjičen stari znanac policije Tomislav Sabljo, kojega, između ostaloga, USKOK optužnicom u akciji Tebra tereti da je bio šef kriminalne grupe koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 15,7 tona marihuane, kao i da je organizirao paljenje automobila te pripremao fizičke napade na čelnike Dinama i druge osobe.

Sablji je to već treći put u proteklih nekoliko godina da završava iza rešetaka. Tako je nakon uhićenja u akciji Tebra u srpnju 2019. godine bio u istražnom zatvoru dulje od dvije godine. Međutim, tada je po izlasku iz Remetinca na slobodi proveo svega nekoliko dana, prije nego ga je policija uhitila zbog pokušaja iznude nad 77-godišnjim Z. G.

Kako je navodio Z. G., Sabljo mu se obratio telefonom, čim je izišao iz zatvora, te rekao: “Izašao sam iz zatvora, daj mi pare, inače ću te izmasakrirati”.

Potom je zbog toga opet ležao u Remetincu, a nakon što je pušten na slobodu, sada je opet uhićen i to ponovno zbog iznude.Kako je priopćila PU zagrebačka, osumnjičeni je godinama iznuđivao 33-godišnjaka, a kasnije je i ostvario svoje prijetnje da će ga ozlijediti. Kako navode, on je u više navrata tijekom 2014. i 2015. posuđivao novac 33-godišnjaku, uz uvjet da mu isplaćuje dogovorenu mjesečnu kamatu.

Novac mu je određeno vrijeme uz dodatan iznos kamate regularno isplaćivao, ali ubrzo su mu uslijedile dodatne financijske poteškoće, pa je osumnjičeni počeo učestalo ozbiljno prijetiti 33-godišnjaku, kao i članovima njegove obitelji koji su iz straha za svoje živote, a na zahtjev osumnjičenog, prenijeli vlasništvo svojih obiteljskih nekretnina u vrijednosti od oko 310.000 eura na bliske osobe osumnjičenog.

Dodatno, u periodu od 2015. do 2019. osumnjičenom su na ime duga i kamata isplatili još i novčani iznos šesterostruko veći od iznosa kojeg je posudio. Međutim, niti to mu nije bilo dovoljno, pa je početkom svibnja ove godine počeo učestalo telefonom zvati 33-godišnjaka i ozbiljno mu verbalno prijetiti kako bi ga prisilio da isplati nepostojeći novčani dug.

Budući je 33-godišnjak strahovao za svoj i živote članova obitelji, tijekom srpnja i lipnja ove godine, isplatio je osumnjičenom novac u još dva navrata, ali kako policija tvrdi, teror se nastavio. Svejedno mu je nastavio upućivati prijetnje, tvrdeći da će ga tjelesno ozlijediti sam ili angažirati druge ljude da to učine.

Situacija je eskalirala u srijedu 21. rujna u večernjim satima, kada je osumnjičeni na području Peščenice tijekom vožnje uočio 33-godišnjaka koji se kao suvozač nalazio u drugom automobilu. Izašao je iz automobila, prišao 33-godišnjaku i ponovno mu prijetio usmrćivanjem ukoliko mu ne isplati novac, a zatim ga je više puta udario u glavu i otišao s mjesta događaja, navela je policija koja osumnjičenoga tereti da je “s unaprijed stvorenom namjerom protupravnog pribavljanja imovinske koristi pozajmio novac, a kasnije počinio kazneno djelo iznude na štetu 33-godišnjaka”.

Kako se neslužbeno doznaje, Sabljo je uhićen zbog sumnje da je iznuđivao 33-godišnjeg Luku Ivančića, a riječ je o unuku prve hrvatske državne revizorice, Šime Krasić koji je također imao problema sa zakonom.

Policija ga je nakon obrade predala pritvorskom nadzorniku i prijavila za spomenuto kazneno djelo. Nakon što je ispitan u nadležnom tužiteljstvu, predloženo je da mu se odredi istražni zatvor, što je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu i prihvatio, te je Sabljo opet završio u Remetincu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI