DAČIĆ OKO SVAĐE NA KOSOVU UPLEO I HRVATSKU: ‘Nećemo dozvolititi da se ponovi etničko čišćenje Srba s Kosova, kao sto je Hrvatska učinila u Republici Srpskoj Krajini’

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Postrojbe ROSU su već treći dan u neposrednoj blizini dva granična prijelaza na sjeveru Kosova, Jarinju i Brnjaku nakon što je kosovska vlada odlučila da se s automobila koji imaju srbijanske tablice, a oznake kosovskih gradova, one moraju ukloniti, a vlasnici vozila imaju rok da automobile registriraju s važećim kosovskim tablicama.

Srpski mediji pišu da su jedinice ROSU opremljene blindiranim vozilima i dugim cijevima.

Predsjednik Skupštine Ivica Dačić kazao je da Srbija neće dozvoliti da se dogodi etničko čišćenje Srba na Kosovu.

Smatra da je pravo pitanje misli li Europska unija da je sporazum iz Bruxellesa iz 2013. godine još aktualan ili ne. Dodao je mu sve to izgleda kao proba Prištine da vide kako će reagirati na ‘brutalno gaženje sporazuma’.

“Oni žele vidjeti kako će se reagirati na primjenu sile i hoće li im to proći. Siguran sam da u njihovim glavama ima još mnogo mogućih akcija i incidenata koje mogu učiniti. Predsjednik Aleksandar Vučić je bio jasan, obaveza KFOR-a, odnosno NATO-a, koji čini okosnicu KFOR-a, je da garantira sigurnost u skladu s rezolucijom 1244. Mi ih javno upozoravamo da Srbija neće dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje Srba s Kosova, kao sto je Hrvatska učinila u Republici Srpskoj Krajini. To je izazivanje, ne regionalne, nego nove svjetske krize”, rekao je Dačić za TV Tanjug.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI