Dačić: ‘Naša politika je politika mira, mi smo Jugoslaviji dali sve, a sada nam udaraju šamare!’

Srdjan Ilic/PIXSELL

Dačić smatra da 'obnavljanje ustaške ideologije' i 'rehabilitacija ustaških zločinaca' u Hrvatskoj ne doprinosi pomirenju

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić u intervjuu za agenciju Beta je rekao je da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju problema u regiji, ali da bi mogla glasati protiv interesa susjednih zemalja koje nisu podržale Srbiju u za nju važnim pitanjima, kao što su priznanje Kosova ili njegovo članstvo u UNESCO-u.

Govoreći o odnosima u regiji, Dačić je rekao da ima dosta problema koji su ‘skriveni pod tepih i jednostavno čekaju na eksploziju, što nije dobro’.

“Zato će Srbija imati konstruktivnu ulogu. Naša politika je politika mira, stabilnosti, pomirenja i jačanja povjerenja u regiji i to je osnova za stabilnost cijele Europe”,rekao je Dačić.

Rekao je da se prije nekoliko godina kao premijer Srbije s tadašnjim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem dogovorio o načinu rješavanja bilateralnih pitanja i da su formirane komisije i radne grupe, ali da “hrvatska strana nije bila baš zainteresirana za rješavanje svega toga” i da “čak nisu imenovali ni svoje predstavnike u tim radnim grupama, a danas ističu da su to neki teški problemi”.

Na pitanje što će Srbija učiniti na smanjenju tenzija u odnosima s Hrvatskom koji su po njegovoj ocjeni posebno loši, Dačić je rekao da će se svakako sastati s kolegom Davorom Ivom Stierom, ali i dodao da ‘Srbija nije učinila nijedan potez koji je bio usmjeren protiv Hrvatske, naprotiv’ i da očekuje da se ‘stvari vrate u normalu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU’.



“Sva ova pitanja koja Hrvatska danas ističe, kao što je zakon o ratnim zločinima, to pitanje univerzalne jurisdikcije apsolutno Hrvatska nikada nije spominjala do prije neku godinu, iako je taj zakon na snazi više od 10 godina. Sve u svemu, ako se tome dodaju ideološki problemi koji postoje, a to znači problemi unutar Hrvatske koji su uvijek opterećeni logikom antisrpske politike, došli smo do situacije da je danas biti protiv Srbije jedan standard u Hrvatskoj – rekao je Dačić.

Dačić smatra da ‘obnavljanje ustaške ideologije’ i ‘rehabilitacija ustaških zločinaca’ u Hrvatskoj ne doprinosi pomirenju, posebno ‘u vrijeme kada se svi bore protiv rehabilitacije fašizma, nacizma, u ovom slučaju ustaške idelogije’.

Dačić je zaključio da  Srbija nema problema u odnosima s Hrvatskom, već da Hrvatska ima problem sa samom sobom, odnosno sa svojom povijesti.

“Što se nas tiče, ne zanima nas Hrvatska, neka rade oni što hoće, nas zanima njihov odnos prema Srbima koji tamo žive, prema Srbima koji su bili žrtve u Drugom svjetskom ratu, danas Srba ima manje od pet posto, a do prije 30 godina ih je bilo 15 posto, koja su prava Srba, što ćemo riješiti kao probleme”, rekao je Dačić i dodao da Srbija očekuje da se ‘stvari vrate u normalu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU’.

“Kamo sreće da se nismo nikad ni ujedinjavali, već da smo 1918. stvorili državu Srbiju kao silu pobjednicu… Mi smo Jugoslaviji dali sve… da bismo na kraju sada morali slušati predavanja i da nam netko udara šamare sa strane oko toga kako se Srbija ponaša”, zaključio je Dačić za kraj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI