Dačić nas ponovno optužuje: Želimo brže pregovore s EU, a Hrvatska bi ponovno mogla blokirati’

Srdjan Ilic/PIXSELL

Dačić na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji očekuje uvjerljivu pobjedu Aleksandra Vučića

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić ocijenio je da tempo pregovora Srbije za članstvo u Europskoj uniji ne odražava njezin stvarni napredak u reformama i reguliranju odnosa sa susjednim državama, i požalio se na moguću hrvatsku “blokadu” tog procesa.

“Zadovoljan sam našim pristupom pregovorima, ali nisam zadovoljan brojem zatvorenih i otvorenih pregovaračkih poglavlja. Čini mi se da tempo otvaranja pregovaračkih poglavlja ne odražava realno stanje, koliko je zapravo Srbija sama napravila, već koliko su članictzre suglasne. Hrvatska nas je krajem prošle godine blokirala i nemam iluzija da se to neće ponoviti”, rekao je Dačić, a prenosi N1. 

U intervjuu za ljubljanski list Dnevnik, Dačić je rekao da je Srbija opredijeljena za dijalog, ali da ne može pristati da je netko ponižava bez razloga i argumentacije. “Želimo da se nesuglasice (sa Hrvatskom) riješe  mirnim, političkim i diplomatskim putem, kao u slučaju Prištine i Sarajeva”, rekao je Dačić i pozvao Hrvatsku da se distancira od pojava rehabilitacije ustaštva i NDH.

Dačić na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji očekuje uvjerljivu pobjedu Aleksandra Vučića u prvom krugu i održavanje političkog jedinstva. “Treba nam jedinstvo i to može osigurati samo Vučić, svojom pobjedom u prvom krugu predsjedničkih izbora”, rekao je on.

Dačić je naveo i da je “ono što se događa na Kosovu i Metohiji u suprotnosti s vrijednostima EU”, ocijenivši da bi Priština svojim nepromišljenim potezima mogla destabilizirati regiju. “Kad govorimo o situaciji u našem dijelu Europe, moramo nažalosti dalje koristiti riječ ‘krhka’, posebno imajući u vidu Kosovo i Metohiju. Srbija se zalaže za konstruktivan dijalog i rješavanje otvorenih pitanja isključivo političkim i diplomatskim sredstvima”, izjavio je šef srpske diplomacije za slovenski list.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI