CURE DETALJI RAZMJENE ZAROBLJENIKA: Pregovori su trajali mjesecima, saudijski princ spreman za pomoć od travnja

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je desetero stranih zarobljenika oslobođeno u razmjeni između Rusije i Ukrajine, saudijski veleposlanik u BiH Osama bin Dahil Al-Ahmedi za Hinu je istakao kako su pregovori trajali mjesecima, prenosi N1.

Podsjetimo, među zarobljenicima nalazio se i Hrvat Vjekoslav Prebeg.

“Saudijski princ je od samoga početka bio zainteresiran, koliko je to bilo moguće, da se ublaži žestina krize između dviju zemalja”, kazao je veleposlanik.

U travnju je, pak, izrazio spremnost Putinu i tadašnjem britanskom premijeru Borisu Johnsonu da “posreduje u oslobađanju dvojice britanskih zatočenika za određeni broj zatočenika koji su se nalazili u Ukrajini”, dodao je Al-Ahmedi.

Saudijske vlasti preuzele su desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju, a potom su prevezeni u njihove matične zemlje. Oslobođena su petorica Britanaca, dvojica Amerikanaca, Marokanac, Šveđanin i Hrvat.Na pitanje kako je došlo do oslobađanja hrvatskog državljanina Prebega i koja je bila uloga hrvatske vlade u tom procesu, veleposlanik je odgovorio da se saudijski princ “uključio u dijalog i konzultacije s relevantnim stranama i zainteresiranim zemljama kako bi se realiziralo oslobađanje stranih zatočenika”.

“Saudijska Kraljevina potvrđuje veliku opredijeljenost da izvrši svoju humanu zadaću u rješavanju velikog broja neriješenih pitanja u različitim zemljama i regijama, daleko od bilo kakvih drugih poimanja ili pokušaja da se iza svega toga ostvari neka korist”, poručio je Al-Ahmedi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI