ČURAJ PROGOVORIO O SLUČAJU RECESIJE: ‘Sutra da se sve smiri imat će psihološki efekt, ali cijene se neće odmah promijeniti’

Foto: Cropix

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj za N1 osvrnuo se na rast BDP-a, ali i rast cijena energenata. Ističe kako je turistička sezona bila vrlo dobra te kako je pozitivna bila i ukupna gospodarska aktivnost.

“Ovo je malo iznad naših očekivanja, s obzirom na to da imamo i poremećaj u statističkom praćenju. Ovo je ohrabrujuće”, rekao je Čuraj.

“Bit ćemo sigurno što se tiče rasta i bolji, aspekt turističke sezone ne treba izostaviti, dok je god to sezonalno, tu treba biti oprezan što se tiče inputa na koji način dolazimo do BDP-a. Udio potrošnje u BDP-u je dosta velik”, rekao je Čuraj.

Što se tiče priča o mogućoj recesiji, državni tajnik u Ministarstvu financija rekao je da je teško prognozirati te da treba naći dobru mjeru, koja neće biti veliki udar na standard, ali da se i ekonomski gledano ne ulazi u zonu prevelikog zaduženja, deficita i da dugoročno gospodarstvo ne trpi.

Osim toga, hrvatsko je gospodarstvo spremnije na recesiju nego što je to bilo 2008. godine.“Promijenio se mindset, učilo se iz grešaka, izvor ovoga nije iz financijskog sektora, nego je vanjski utjecaj i zato je nepredvidivo i teško predvidljivo kako će se tržište kretati. Nije nafte nestalo, nije u proizvodnji drastično porasla, nego su se pravci promijenili, i ide tamo tko više plaća. Sutra da se sve smiri, da se stabiliziraju odnosi, imat će psihološki efekt, ali cijene se neće odmah promijeniti”, rekao je Čuraj.

“Imali smo stabilnu monetarnu politiku i financije i to je ono što gospodarstvo pokazuje, ali i kreditne agencije. Nije tu nešto toliko prostora da će biti da nešto možemo napraviti, pitanje jednokratno podijeliti novac nije rješenje, moramo ići na uzrok, na dugoročnost, a ne tri mjeseca nekoga spasiti i onda nemati mogućnost dalje djelovati”, rekao je Čuraj.

Vremena su, dodao je, izazovna, Vlada radi i ovu će energetsku sezonu dočekati spremnije, “da prije svega gospodarstvo to izdrži, a onda i građanstvo”.

Komentirao je i veliki rast cijena proizvoda u trgovinama. “Treba malo dublje zagrebati, vidjeti s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja je li došlo do formiranja nekih kartela, oligopola, koji su uzroci povećanja cijena. Ako su inputi porasli za 20 posto što se tiče dobavljača, a u trgovinama je cijena otišla 50 posto gore, onda tu očigledno netko lovi u mutnom. Ako idemo kod dobavljača, vidimo je li tu došlo do udruživanja, dogovaranja oko cijene i svega, imamo mehanizme koji nisu na razini socijalizma”, rekao je Čuraj.

“Ako se takvih nekoliko dogovorilo i drži cijenu da je njima svima marža porasla s 20 na 50 posto, moguće da su se dogovorili. Imamo neke mehanizme, ja sam o tome govorio, primili su na znanje, ne znam je li se nešto dalje napravilo, pozivam i ovim putem da se to istraži”, rekao je Čuraj.

Dodao je da svaki trgovac mora imati kalkulaciju zašto je neka cijena takva kakva jest, a ako se vidi da je marža skočila i da su svi to pratili, onda se to treba istražiti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI