ČUJU SE SIRENE ZA I BLOKIRANE SU GRANICE! Vrije na sjeveru Kosova, napetosti u Kosovskoj Mitrovici!

Foto: Screenshot/Twitter

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u nedjelju poslijepodne oglasile su se sirene za uzbunu.

Bile su vrlo glasne, što je uznemirilo mnoge građane koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev. Građani sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade.

Na sjeveru Kosova, pak, postavljene su barikade na više mjesta, javljaju građani, što je potvrdio i zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti.

Građani su blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, gde su raspoređeni kosovski specijalci, javlja RTS. Policija u centralnoj Srbiji vraća putnička vozila koja su krenula prema administrativnim prijelazima.

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Oglasio se i KFOR ( snage na Kosovu su međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza) koji je poručio da prati situaciju te da u ovom trenutku prikupljaju relevatne informacije.

Reagirajući na to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  kako Srbi nikad nisu bili u kompliciranoj situaciji. te je pozvao Prištin da se “urazume” i “sačuvaju mir”, poručivši da ako to ne naprave da će “Srbija pobijediti”.

Ministarstvo obrane Srbije oglasilo se priopćenjem o stanju na sjevernom Kosovu.

“Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internet portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo obrane priopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritorij Kosova i Metohije”, napisali su iz Ministarstva obrane Srbije.

Šef ureda predsjednika Kosova rekao je pak, da je Vučić naredio postavljanje barikada

“Po Vučićevom izravnom nalogu, ilegalne strukture Srbije na Kosovu su postavile barikade na nekim cestama na sjeveru. Ovo je očigledan pokušaj potkopavanja vladavine prava na Kosovu. Vučić snosi punu odgovornost za bilo kakvu eskalaciju situacije na terenu. Neće uspjeti”, tvitao je Blerim Vela, šef ureda predsjednika Kosova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI