CROBAROMETAR: Evo kako se nogometna groznica odrazila na stav građana prema strankama

screenshot

Trend pada nastavlja Živi zid

Usprkos euforiji koja se javila među građanima zbog Vatrenih, stav birača prema političarima nije se toliko promijenio.

Naime, prema Crobarometru Nove TV HDZ u srpnju ima 27,1 posto potpore birača, a SDP 18,3 posto, čime su praktički ostali na istoj razini kao i mjesec ranije.

Trend pada nastavlja Živi zid kojem ispitanici daju podršku od 12,3 posto, za razliku od prošlomjesečnih 13,8 posto. 

Slično stoji i MOST sa 7,8 posto podrške ispitanika.

Velike promjene nisu se ni dogodile kada je riječ o manjim strankama. Naime, stranka Milana Bandića može računati na 3,7 posto potpore, Pametno je na 3,1 posto, a HSS na 3 posto. IDS na nacionalnoj razini uživa potporu od 2,7 posto birača, dok je HSU na 1,9 posto. Reformisti Radimira Čačića uživaju potporu 1,6 posto birača, Neovisni za Hrvatsku 1,5 posto, a HNS 1 posto. Stranka Glas srpanj završava potporom od 0,8 posto, Hrast je na 0,5 posto, a ostale stranke zajedno imaju 5,1 posto podrške birača. Neodlučnih je 9,6 posto.



Istraživanje je pokazalo kako je opći pozitivni dojam o kretanju zemlje porastao

Čak 21 posto ispitanika smatra da je smjer dobar, u odnosu na prošli mjesec kada se pozitivno izrazilo 18 posto ispitanika. Doduše i dalje je izrazito visok postotak ispitanika koji misle da zemlja ne ide u dobrom smjeru – njih 72 posto. Ne zna njih 7 posto.

Birači su skloniji radu Vlade, međutim i dalje je to daleko od podrške kakvu su imali u veljači od 31 posto. Vladu odobrava odobrava 27 posto ispitanika, što je 3 posto više nego prošli mjesec, uglavnom ne odobrava njih 65 posto, dok ne zna 8 posto.

Čak 76 posto građana da će se vladajuća koalicija održati na vlasti od kraja 2020. godine. Suprotnog je mišljenja njih 18 posto, dok 6 posto ne zna.

Crobarometar istraživanje je provela agencija Ipsos od 1. do 20. srpnja ove godine, na slučajnom uzorku od 984 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/ -3,3%, a za rejtinge stranaka +/ -3,6%.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI