CRNOGORCI JASNO REKLI ŠTO MISLE O VELIKOSRPSKIM PLANERIMA: Ne žele Joankija u Cetinjskom manastiru

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na tisuće Crnogoraca okupilo se na prosvjedu u Cetinju kako bi iskazalo nezadovoljstvo zbog najave ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

“Lovćen neće pasti”, “Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru”, “Odustanite, ne brukajte se”, samo su neki od transparenata koje su u zrak podignuli prosvjednici među kojima se nalazi i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Ljudi su nezadovoljni jer smatraju da Cetinje nije prikladno mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve.


Kolike su tenzije u zraku govori i to da je američka ambasada poslala priopćenje u kojem poziva svoje državljane da izbjegavaju područje demonstracija i da prate lokalne medije.

Ustoličenje je najavljeno za 5. rujna, a najavljen je dolazak patrijarha SPC-a Porfirija. Poziv su dobili i crnogorski dužnosnici i diplomati. Joanikije je na mjesto mitropolita naslijedio nedavno preminulog Amfilohija koji je bio izrazito politički aktivan i, između ostalog, imao svoje prste u dolasku na vlast prosrpske vlade u Crnoj Gori.Cetinje ima veliku simboličku važnost za Crnogorce, a zašto se toliko protive ustoličenju baš na ovom mjestu zorno pokazuje i dopis “Građanske inicijative 21. maj” otprije nekoliko dana.

“Velikosrpski planeri odlučili su da ustoličenje obave u uzurpiranom cetinjskom manastiru koji je povijesno središte crnogorske pravoslavne crkve i simbol crnogorskog pravoslavlja i slobodarstva, što je nedopustiva i opasna provokacija”, napisali su.

Protiv ustoličenja je i Cetinjski gradonačelnik Aleksandar Kašćelan, on je pak napisao da je Joanikijevo ustoličenje “vrijeđa nacionalne i religijske osjećaje pravoslavnih Crnogoraca”.

Joanikija je pozvao da mitropolitsko zvanje primi na nekom drugom mjestu “u miru i dostojanstveno, pokazujući tako mudrost, razboritost i poniznost u Kristu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI