‘CRNA DALIJA’ UDARILA PO SABORU! ‘Uloga te institucije u sukobu predsjednika i premijera je sramotna, ovo nije rasprava o vojnoj pomoći Ukrajini, već prebrojavanje tko su čiji žetončići’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Dalija Orešković, saborska zastupnica i članica Kluba zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza na svom Facebook profilu oštro je napala ulogu Hrvatskog sabora u sukobu Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, koji se po njenim riječima, mora staviti u nadređeni položaj, a ne u situaciju o kojoj se već danima raspravlja u medijima.
Orešković započinje oštrom osudom: “U sukobu između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, Hrvatski sabor se mora staviti u nadređeni položaj, a ne u situaciju o kojoj se već danima raspravlja u medijima.”
“Zaključeno je kako ovo nije rasprava o vojnoj pomoći Ukrajini, već prebrojavanje tko su čiji žetončići, tko su taoci ega Andreja Plenkovića ili taoci ega Zorana Milanovića. Zbog ovakvog etiketiranja zastupnika, Hrvatski sabor je postao taoc kreiranog javnog mijenja”, konstatira.
Saborska zastupnica Centra iznosi i stav Kluba zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza o obuci ukrajinskih vojnika.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
“U postavljenoj dilemi kako postupiti jer je Andrej Plenković uputio neustavan, ali možda sadržajno opravdan zahtjev kako bi oporbu namamio u zamku, a s druge strane je predsjednik države koji je formalno u pravu, ali odbija vojno pomoći državi kojoj bi Hrvatska možda trebala pomoći izražavajući pri tome suspektne stavove o Rusiji kao nepobjedivoj državi, događa se to da će se pojedinci i političke stranke u Hrvatskom saboru ponašati u skladu s procjenom hoće li priklanjanjem jednoj ili drugoj strani, ili ne sudjelovanjem u ovoj temi, politički profitirati ili izgubiti, što znači da će se rukovoditi oportunitetom, a ne s promišljanjem što bi bilo ispravno učiniti”, navodi.
Orešković upozorava: “Prisega koju svaki zastupnik položi na početku mandata, obvezuje na poštivanje Ustava. To nije tek puka formalnost, kao što to neki u medijima tvrde, već temeljna dužnost preko koje se ne prelazi, ni zbog koga i ni za što.”
“Hrvatski sabor je Vladi nadređena institucija i kao predstavničko tijelo svih građana trebao bi naložiti Andreju Plenkoviću što mu je činiti, a klubovi zastupnika, ili zastupnici kao pojedinci mogli bi Zorana Milanovića obavijestiti o vlastitim stavovima o svakom pojedinom pitanju koje je sadržano u prijedlogu Vlade o vojnoj pomoći Ukrajini, kako bi predsjednik države shvatio postoji li dvotrećinska volja Hrvatskog sabora u odnosu na ova pitanja, dodaje.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Saborska zastupnica Centra ističe: “To se može učiniti na način da se uz točku dnevnog reda o vojnoj pomoći Ukrajini, uputi na glasanje zaključak kojim Hrvatski sabor obvezuje Vladu Republike Hrvatske da u roku od 15 dana postigne dogovor s predsjednikom države te da ishodi njegovu suglasnost u odnosu na sva pitanja za koja je to sukladno Ustavu Republike Hrvatske potrebno, i to na način da sve pojedinosti temeljito rasprave, te da odluku donesu svjesni svih posljedica koje ona sa sobom donosi.”
“Ne postignu li Vlada Republike Hrvatske i predsjednik države zajednički dogovor, i ukoliko stavovi predsjednika države u odnosu na uskraćivanje vojne pomoći Ukrajini ne budu podudarali sa stavovima i voljnom dvije trećine saborskih zastupnika, tada će se u skladu s tim u Hrvatskom saboru i glasati, a po potrebi i mijenjati Ustav u onim odredbama koje bi mogle biti prepreka za pružanje vojne pomoći koju dvotrećinska saborska većina želi pružiti Ukrajini”, naglašava.
Orešković napominje: “Ustav predsjednika države i predsjednika Vlade obvezuje da neke odluke zajednički donose, stoga su suodgovorni za stanje u kojem zajedničkih odluka i zajednički usvojenih politika nema. Pobjegne li i ovoga puta Hrvatski sabor od svoje vlastite odgovornosti, i Hrvatski sabor će postati podjednako odgovoran skupa s njima, pritom dodatno ponižen i degradiran kao institucija.”
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
“Hrvatski sabor je godinama i kroz nekoliko saziva i mandata raznih predsjednika države i Vlada, kao i različitog sastava saborske većine, namjerno i svjesno ignorirao činjenicu da je Ustav u onom dijelu odredbi kojima se definira odnos između predsjednika države i premijera mrtvo slovo na papiru, a u sukreiranju vanjske politike nije ga se pridržavala niti jedna vlast do sada,” donosi zaključak.
Saborska zastupnica Centra tvrdi kako “nikada nije bilo političke hrabrosti, a niti potrebne većine da se nedorečene ustavne odredbe isprave”.
“Glasanje za neustavan prijedlog, nema opravdanja. Ne sudjelovanje u raspravljanju, ne uključivanje u glasanje o ovoj točci dnevnog reda kojeg je predložila Vlada, danas može biti opravdano tek kao poruka, kao politički stav o neustavnom ponašanju jedne strane, i neodgovornom ponašanju druge strane državnog vrha”, smatra.
Može biti slika sljedećeg: 13 ljudi, ljudi stoje i u zatvorenom
Foto: Facebook profil Dalije Orešković
Orešković dodaje kako “ se takvim bijegom od teških odluka kupuje malo vremena, ali građani od državnika očekuju rješenja.”
“Što ćemo nakon današnjeg dana? Što će biti ostavština ovog političkog naraštaja u odnosu na vojni angažman s kojim se pomaže Ukrajini da se obrani od napada? Kao što niti dva napuhana i neotesana politička ega, nemaju pravo na svađu i na ne suradnju oko ovako delikatnog pitanja, tako se niti Hrvatski sabor ne može skrivati iza njihovog sukoba”, pita se saborska zastupnica Centra.
Potom konstatira: “Ako smatramo da svojim ponašanjem Andrej Plenković i Zoran Milanović izlažu Hrvatsku nepotrebnim blamažama pred europskom i međunarodnom javnošću, tim više si Hrvatski sabor ne smije dopustiti da se skupa s njima dodatno blamira.”
“Treba nam Solomonsko rješenje koji vodi računa o dignitetu Hrvatske države, o nužnosti poštovanja Ustava kao i o potrebi vojne pomoći onima koji su žrtve agresorskih napada. Ovako sam ga formulirala. Kao Zaključak kojim se šalje jasna obaveza i uputa Hrvatskog sabora i jednoj i drugoj strani ovog političkog sukoba. Predložit ću ga na usvajanje svim ostalim saborskim zastupnicima tijekom današnjeg dana”, zaključuje Orešković.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI