Čovjek koji je 1991. dopremio oružje u Zagreb dočekao predsjednicu u Kanadi

FOTO: Screenshot/Dnevnik.hr

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Kanadi, gdje će se danas sastati s premijerom Justinom Trudeauom. Inače, to je prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika Kanadi od uspostave neovisnosti. No, kako i priliči takvim posjetima, predsjednica nije mogla izbjeći brojne hrvatske iseljenike koju su jedva dočekali da je pozdrave. Jedan od njih bio je i građevinski poduzetnik iz Toronta Anton Kikaš koji je 1991. dopremio oružje iz Ugande u u Hrvatsku. Kako podsjeća Dnevnik.hr, Kikaš je 31. kolovoza 1991. Boeingom 737 Uganda Airlinesa sa 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja sletio na zagrebački aerodrom Pleso.

Prema planu, trebali su preko Trsta sletjeti u Ljubljani. Kikaš je bio jedini putnik u zrakoplovu. Avion je ušao u tadašnji jugoslavenski zračni prostor i greškom pilota ruta je promijenjena. Presreli su ga lovački zrakoplovi JNA, a Kikaš je završio u beogradskom zatvoru.

Taj hrvatski građevinski poduzetnik u prvim je redovima pratio obraćanje predsjednice Grabar-Kitarović kada su ga spazili novinari Nove TV.

”Nemojte, nemojte, kakav šverc? Nemojte se ljutiti, kakav šverc? To je bila domoljubna misija, stavio sam život na kocku”, vikao je na reportera Mislava Bagu.

”Spustite glas, iz Ugande ne dolazi avion baš svaki dan u Zagreb”, smirivao ga je Bago i pitao Kikaša bi li opet učinio isto.



Prisjetio se da su mu isto pitanje postavili i kanadski novinari kada je došao u Kanadu. ”Odgovorio sam da, kad bi Kanadu, moju novu domovinu, napao agresor kao moju Hrvatsku, ja bih za nju učinio isto što sam učinio i za Hrvatsku. I, vjerujte mi, tako su Kanađani prepoznali moju domoljubnu misiju i moj patriotski čin”, rekao je Kikaš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI