ČOVIĆ STIGAO U HRVATSKU: S njim razgovarali Plenković i Grlić Radman, nakon toga produžio je i do Milanovića

Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković primio je u srijedu u Banskim dvorima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Uz predsjednika Vlade bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sastanak je uslijedio nakon niza razgovora među političkim akterima u BiH, kao i hrvatske Vlade s predstavnicima EU-a, SAD-a i međunarodne zajednice o reformi izbornog zakonodavstva u BiH te važnosti otklanjanja anomalija koje omogućavaju nametanje političkih predstavnika u najvišim institucijama u BiH te majorizaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda.


Plenković je istaknuo da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Naglasio je potporu Hrvatske postizanju što skorijeg dogovora među političkim strankama u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona do kraja godine, a kojima će se u potpunosti poštovati ravnopravnost i legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.

Čović je upoznao premijera o aktualnim događanjima u BiH te idućim koracima za postizanje konačnog dogovora koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje u tijelima vlasti i institucijama kako nalaže Ustav BiH i odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Čović se usprotivio svim političkim akterima u BiH koji se zalažu za zadržavanje statusa quo koji bi produbio postojeću krizu.Naglašeno je kako je koncept konstitutivnosti ključan za ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je i temelj ustavnog, pravednog i racionalnog Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH, kao i aktivna i pasivna biračka prava svim stanovnicima BiH. Izrazili su i očekivanje da aktivnosti EU-a i SAD-a pridonesu konstruktivnom ozračju u pregovorima među političkim akterima te postizanju konačnog dogovora.

Razgovaralo se i o nastavku puta BiH prema članstvu u EU i NATO-u, daljnjoj borbi protiv COVID-19 te gospodarskoj suradnji.

Nakon toga Čović se sastao i s predsjednikom Zoranom Milanovićem. O čemu su razgovarali u šturom priopćenju otkrili su iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se je danas u Uredu Predsjednika s Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Milanović i gospodin Čović razgovarali su o statusu hrvatskog naroda u BiH te o potrebi osiguranja prava Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH, u skladu s Daytonskim sporazumom, a što uključuje i legitimnu zastupljenost u institucijama i tijelima vlasti BiH.

Foto: Ured predsjednika
Facebook Comments

Loading...
DIJELI