ČOVIĆ OZBILJNO UPOZORIO: ‘To bi bila velika greška, Milanović govori ono što mi tražimo’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović izjavio je kako bi bila “katastrofalna greška” da se hrvatski političari u BiH opredijele između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, navodeći kako obojica imaju zasluge u zagovoru popravljanja položaja tamošnjih Hrvata.

“Katastrofalna bi greška bila da predstavnici politike hrvatskog naroda u BiH na taj način promišljaju vođenje politike. Ja bih mogao imati luksuz kao predsjednik HDZ-a BiH da povežem interes s predsjednikom HDZ-a RH, što je logično”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru, upitan hoće li se HNS BiH opredijeliti između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića.

Predsjednik Milanović pozvao je ranije ovoga tjedna hrvatske stranke iz BiH da se izjasne podržavaju li njegove stavove o blokadi ulaska Finske i Švedske u NATO dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH, dok pak premijer Plenković smatra kako takav pristup predstavlja egzibicionizam, te je štetan za Hrvatsku i Hrvate u BiH.

Tri stranke HNS-a BiH podržale su ovoga tjedna stavove predsjednika Zorana Milanovića.

Čović je pojasnio kako se mora očuvati zajedništvo unutar HNS-a BiH rekavši da cijeni predsjednika Milanovića.



“Kao predsjednik HNS-a BiH morate voditi računa o svim elementima, uvažavajući i cijeneći sve što radi predsjednik Republike Hrvatske čiji zagovor u posljednje vrijeme odgovara svemu onome što mi tražimo ovdje kao hrvatski narod. Nema dvojbe, to odgovara uhu naših ljudi i u Hrvatskoj i u BiH jer je mobilizirao javnost do zavidne mjere kako bi osjećali ovaj problem”, dodao je.

Po njegovim riječima, premijer Plenković uspio je u svijetu promovirati važnost izmjene Izbornog zakona, legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Poručio je kako HNS BiH neće utjecati na vanjsku politiku Hrvatske, očito aludirajući na poteze oko prijema Finske i Švedske u NATO savez.

“Naše je opredjeljenje da ne možemo utjecati na vanjsku politiku Republike Hrvatske. Po Ustavu vođenje vanjske politike je između predsjednika i premijera. Sve što dogovore u vanjskoj politici, mi ćemo do kraja slijediti”, naveo je čelnik HNS-a BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI