ČOVIĆ OČEKUJE IZMJENU IZBORNOG ZAKONA U BiH: Želi se ukinuti praksa da brojniji narodi preglasavaju manje

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je, tijekom prvog susreta s visokim međunarodnim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, očekivanje da će se izmijeniti Izborni zakon te tako otkloniti diskriminacije i mogućnost preglasavanja Hrvata, što će otvoriti put prema EU.

Čović je ocijenio ključnim da se u ovoj neizbornoj godini napravi napredak među političkim predstavnicima triju naroda.

Istaknuo je da je imperativ izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama ostvariti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

“One će pružiti prijeko potreban iskorak i institucionalno zaštititi jednakopravnost i legitimno predstavljanje. Krajnje je vrijeme da otklonimo postojeće diskriminacije prema svim žiteljima u našoj domovini i do kraja stabiliziramo dijalog”, rekao je Čović, priopćili su iz HDZ-a BiH.

Vodeće hrvatske i bošnjačke stranke mjesecima bezuspješno razgovaraju o izmjenama Izbornoga zakona BiH kako bi se provelo više presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, kojim se inzistira na otklanjanju diskriminacije predstavnika manjina te da se mogu kandidirati na vodeće pozicije u državi.



Istodobno odlukom Ustavnoga suda BiH naloženo je da se zajamči legitimno političko predstavljanje, odnosno prekine s praksom da brojniji narodi preglasavaju manje brojne, kao što je to slučaj s izborom Željka Komšića za člana BiH Predsjedništva, za kojega su većinom glasovali Bošnjaci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI