ĆORIĆ SMATRA DA JE BOLJE NE DIRATI TROŠARINE: ‘Ako dođe do daljnje eskalacije, Vlada je spremna odraditi neke stvari’

Screenshot/Nova TV

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić komentirao je rast cijena energenata u Hrvatskoj, mogući ponovni otkup INA-e te aferu vezanu uz njezinu prodaju.

Osvrnuo se i na presudu u slučaju INA-MOL.

”Tražit ćemo da se pravorijek priloži na arbitražnom sudu”, najavio je i otkrio da postoji jasna slika koliko INA vrijedi.


”Dogodila se rasprava, odnosno intenzivan kontakt s drugom stranom. Ono što mogu potvrditi jest da još nije došlo do dogovora”, rekao je Ćorić za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje zašto danas Hrvatska treba INA-u, s obzirom na to da je obećano da će ju se otkupiti prije pet godina, Ćorić objašnjava da je Hrvatska 2016. godina jasno dala do znanja da želi otkupiti mađarski udio u INA-i.“Da, proteklo je određeno vrijeme. Da, okolnosti se mijenjaju u smjeru energetske tranzicije. Međutim, kriza poput ove koja se događa na svjetskom tržištu jasno pokazuje koliko je za jednu zemlju i njezinu energetsku suverenost važno kontrolirati s jedne eksploataciju, a s druge preradu nafte”, kaže ministar.

Komentirao je i drastičan rast cijena energenata.

“Mi smo jasno pokazali smjer u kojem želimo ići, a to je stabilizacija goriva. Današnji, odnosno sutrašnji dan pokazuje koliko smo uspješni u tome”, kaže.

Kada je riječ o daljnjem rastu cijena goriva, Ćorić najavljuje da će se nakon iduća tri tjedna razmotriti situacija “za eventualnu dodatnu intervenciju”.

Kada je riječ o ukidanju trošarina i smanjivanju PDV-a, Ćorić kaže da to za cilj ima fiskalno rasterećenje.

“Ono što poručujemo jest da ćemo ići da stabiliziranjem cijena, a ako dođe do daljnje eskalacije, Vlada je spremna odraditi neke stvari”, kaže i dodaje da smatra da je bolje dirati u sustav trošarina.

Na pitanje o rastu cijena plina koja se očekuje sljedeće godine, ministar kaže da vjeruje u stabilizaciju na plinskom tržištu.

“A ako do toga dođe, vjerujem da će cijene plina stagnirati i da će korekcija biti znatno manja”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI