ĆORIĆ POTVRDIO: Od utorka jeftinije gorivo, LNG je sigurna alternativa

Foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec u ponedjeljak su zajedno posjetili LNG terminalu na Krku. Ministar Ćorić je istaknuo kako su kapaciteti Hrvatske u vezi plina uglavnom namireni.

“Onima koji zakupljuju terminale, odnosno bave se dobavom plina, njima je jeftinije da on ostane u jednoj zemlji jer cijena uključuje transport, plaćanje ulaska u zemlju, izlaska iz zemlje… Unatoč činjenici da je LNG terminal dominantno zakupljen od strane mađarskih firmi, najveći dio plina ostaje u RH. Ako želimo razgovarati koliko od ovih 2,9 milijardi kubika zakupljenih ostaje u Hrvatskoj, ostaje dovoljno da više-manje namiri naše potrebe”, naglasio je Ćorić.

“Naše tržište, kućanstva, sektor poduzeća je ovim LNG-u dobilo sigurnu alternativnu dobave plinom za RH i to nitko ni na jedan način ne može osporiti. Neki mogu rogoboriti, ali to je činjenica od koje se ne može pobjeći”, rekao je.

“Dizel ide dolje 80 lipa, a benzin 36-37 lipa. Kako danas stvari stoje, no referentno razdoblje je do petka, imat ćemo i daljnje pojetfinjenje”, rekao je Ćorić.

“Ministarske pozicije u Vladi do te same rekonstrukcije neće biti predmet mojih komentara”, odgovorio je na pitanje rekonstrukcije Vlade.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI