Ćorić o memorandumu: ‘Nisam potpisnik, ja sam ga supotpisao. Plenković nije bio upoznat s detaljima’

Marko Todorov/Cropix

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić komentirao je Nacionalov tekst o “tajnom memorandumu” kojega su nazvali “najmračnijim manevrom hrvatskog premijera”.

“Interes je snažna Ina, jaka Ina. Kampanja je očito već počela. Mi polazimo da Inu treba vratiti u hrvatske ruke.

“Osnovna teza je funkcioniranje Ine, mi u ovom trenutku nemamo dominantan vlasnički udio. Želimo da Ina bude uspješna kompanija. Nije mogla biti uspješna tako da se na razini rafinerije u Rijeci radi sa 70, 80 posto kapaciteta, dok se u Sisku radi s 20,30 posto kapaciteta”, komentirao je.

Poručio je da premijer Andrej Plenković nije bio upoznat s detaljima memoranduma te da će on odgovarati za sve što je u njemu navedeno.

‘Nemamo ništa protiv da se objavi Memorandum’

“Ja osobno nisam potpisnik ovog memoranduma. Mi smo svjedočili ovom memorandumu. Ovaj memorandum kao takav, ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao. Mi nemamo ništa protiv da se ovaj memorandum i objavi. Interes je snažna i jaka Ina. Očito je kampanja kod nekih počela, Inu treba vratiti u hrvatske ruke”, rekao je Ćorić i dodao da se 9. lipnja očekuje prvi izvještaj stranih konzultanata, tvrtke Lazard koje bi trebalo pokazati procjenu vrijednosti Ine.



Upitan da prokomentira napise tjednika Nacional koji tvrdi da je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem i Ćorićem kao supotpisnikom dopustila mađarskom MOL-u da naftu iz Rijeke izvozi u Mađarsku i tamo je prerađuje, Ćorić je rekao kako je to dugoročno isplativije i da to nije dogovoreno memorandumom.

‘Memorandum nije pravno obvezujući’

“Što se tiče memoranduma o razumijevanju između Ine i Janafa, riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata. A sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata. Kako Ine, tako i Janafa. Taj memorandum prije svega podrazumijeva priključenje rafinerije nafte u Sisku na skladište Janafovo koje se nalazi na području Siska. S druge strane podrazumijeva određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno Janafovog transportnog sustava…”, kaže Ćorić.

Memorandum nije pravno obvezujući, dodao je.

Podsjetimo, predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak kako je odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerijem a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja nacionalnih interesa.

“To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom”; rekao je Bernardić u Samoboru komentirajući napise da hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno odlazi u mađarske rafinerije a ne u domaće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI