Član Predsjedništva BiH pisao Michelu: “Ovi događaji su doveli do ozbiljne destabilizacije i uznemirenosti u našoj zemlji”

Slovenski mediji dokopali su se „non paper“ dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu te stvorena je percepcija u bosanskohercegovačkoj javnosti da se od strane nekih krugova unutar Europske unije radi na ugrožavanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, navodi se u pismu koje je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu uputio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Ovi događaji su doveli do ozbiljne destabilizacije i uznemirenosti u našoj zemlji, s obzirom da secesionističke političke snage, koje već duži period prijete otcjepljenjem entiteta Republika Srpska, navedene indicije javno tumače kao dokaz o postajanju podrške unutar Europske unije njihovim secesionističkim planovima. Europska unija je jedan od svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Temeljnim odredbama ovog međunarodnog sporazuma potvrđen je kontinuitet države Bosne i Hercegovine, u međunarodno priznatim granicama s kojima je postala članica Ujedinjenih nacija, te je decidno zabranjeno otcjepljenje bosanskohercegovačkim entitetima”, navodi član Predsjeništva BiH Šefik Džaferović.

Evropska unija je, ističe on u pismu, uz Sjedinjene Američke Države, u proteklih 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, glavni stabilizirajući faktor u BiH, zahvaljujući čijem pozitivnom utjecaju su napravljeni brojni koraci u poslijeratnoj obnovi Bosne i Hercegovine..

“Imajući u vidu europsko iskustvo u prvoj polovici 20. stoljeća, kao i ranije pokušaje etničke podjele Bosne i Hercegovine tokom agresije 90-ih koji su kulminirali genocidom u Srebrenici, svaki naredni pokušaj prekrajanja granica ugrozio bi mir u našoj zemlji i regionu. To bi zasigurno narušilo stabilnost Evrope, utemeljene na principu nepromjenjivnosti granica. S obzirom da se radi o vrlo opasnim stvarima, osjetio sam potrebu da Vam skrenem pažnju da se ovakve inicijative trebaju u startu onemogućiti. Bosna i Hercegovina očekuje od Europske unije više pažnje kredibilnoj perspektivi članstva Bosne i Hercegovine u EU”, naveo je Džaferović u pismu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI