CIRKUS POČINJE: Nakon dvomjesečne ljetne stanke zastupnici se vraćaju u saborske klupe

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Nakon dvomjesečne ljetne stanke, Sabor u srijedu započinje jesensko zasjedanje.

Zasjedanje će otvoriti aktualnim prijepodnevom u kojem će pitanja članovima Vlade postaviti 39 zastupnika.

Prva na redu je Dragana Jeckov (SDSS), a posljednji u nizu bit će upravo član vladajuće koalicije i saborske većine, HDZ-ov Ante Bačić.

Sabor će bez prekida zasjedati do 12. studenoga, nakon čega slijedi stanka zbog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, zastupnici se u Sabornicu vraćaju 24. studenoga , najavio je to predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ).

Iza nas je burno političko ljeto. Vruće je bilo zbog previranja u Domovinskom pokretu nakon naprasnog odlaska njihovog predsjednika Miroslava Škore.



Nakon napadanja Škore, njegova sestra Vesna Vučemilović i on priključili su se Suverenistima.

Osim previranja na desnici, burno je i na ljevici. Iza zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Možemo! su 100 dana vladavine u Zagrebu. Možemo! je prema posljednjem anketama pretekao SDP te će zanimljivo biti pratiti i kakav će omjer snaga biti u Saboru dok krenu prva glasovanja i poneki zahtjevi za opozivom vladajućih ministara.

Burno je u SDP-u, Peđa Grbin i dalje vodi unutarstranačke bitke, a javnost iščekuje što će biti s klubom SDP-a i potencijalnim novim klubovima koji se najavljuju.

Preko ljeta je skrojen još jedan klub, a čine ga Dario Zurovec (Fokus), Veljko Kajtazi i Damir Bajs. Bit će zanimljivo pratiti hoće li se dvojica prekaljenih političara te mladi i perspektivni Zurovec prikloniti većini ili oporbi kad dođe do izglasavanja ključnih zakona.

Vladajuća većina je prema riječima premijera Andreja Plenkovića i dalje stabilna, a vidjet ćemo hoće li previranja u oporbenim klubovima iznjedriti i pokojeg “žetončića”.

Nastavak rada Sabora komentirao politički analitičar Tomislav Stipić.

“Jesen bi bila vruća da postoji artikulirana oporba. Međutim, vidljivo je da je i oporba u krizi, SDP ima svoje probleme, Domovinski pokret traži novo lice, Možemo! je zauzeto Zagrebom. Ponovno bi u prvi plan mogao iskočiti Most, ostaje za vidjeti hoće li se baviti ideološkim temama ili stvarnim potrebama građana”, rekao je Stipić.

Upozorio je na problem sporosti obnove od potresa.

“Most se nameće kao jedina prava oporba, trebali bi iskoristiti u prvom redu katastrofalnu obnovu. Naprosto je nevjerojatno da vlast nije u stanju provesti adekvatnu obnovu ljudima kojima su stradali stanovi. Plenkovićeva Vlada je u tom segmentu totalno zakazala, toliku količinu nesposobnosti nismo već dugo vidjeli”, smatra Stipić.

Zaziva SDP da se “zbroje i počnu nuditi rješenja”.

“SDP će ostati najveća stranka oporbe i trebali bi već jednom presjeći, završiti svoje obračune, očistiti stranku od kompromitiranih ljudi i početi nuditi rješenja za građane. To očekuju njihovi birači, o tome ovisi hoće li uopće opstati kao stranka. Vrijeme je da se zbroje”, zaključio je Stipić za Dnevno.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI