ĆIPE ŽESTOKO PORUČUJE: Uz ovakvu Vladu još 30 godina nećemo naći nestale. Treba prisiliti Srbiju da preda dokumente s podacima o nestalima’

Foto: Domovinski pokret

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta, Stipo Mlinarić Ćipe, zajedno s v.d. Glavnog tajnika, Danielom Spajićem i članovima predsjedništva Zoricom Gregurić i Damirom Markušem, položio je vijenac i zapalio svijeće pred Zidom boli na zagrebačkom groblju Mirogoju, u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba.

Mlinarić je pesimistično je ustvrdio kako se uz ovakvo državno vodstvo, niti u nadolazeća tri desetljeća ne može očekivati osobiti napredak u potrazi za našim najmilijima.

“Ovakav način rada Vlade RH u posljednjih trideset godina, nažalost, rezultirat će time da ni sljedećih trideset godina nećemo pronaći naše nestale, naše prijatelje suborce, koji su se borili zajedno s Markušem, Zoricom i sa mnom u Vukovaru i diljem Hrvatske. Zakon o nestalima iz 2019. godine predstavljen je kao nešto najveće što je ova Vlada napravila, ali to nije bilo dobro, jer nije donijelo nikakve rezultate”, poručio je Mlinarić.

Smatra kako je jedini način koji bi mogao dovesti do pronalaska naših nestalih, tužba protiv Srbije.

“Jedini način na koji možemo i civila je međunarodna tužba, uz angažman međunarodnog pravnog tima, koji bi tužio Srbiju za ratnu odštetu, za porušena hrvatska sela i gradove, naše crkve, od nestalih do logoraša, koji su proveli tisuće dana po srbijanskim logorima”, kaže.



Uvjeren je kako bi tužbom za ratnu odštetu RH prisilila Srbiju da preda i dokumente s podacima o nestalima, koji bi doveli do njihova konačnog pronalaska.

“Nerad nadležnih institucija doveo je do toga da danas imamo na tisuće osoba koje se vode kao nestale,” tvrdi Ćipe: “Dužnost je države da pomogne stradalničkim obiteljima, kako bi napokon mogle sahraniti svoje sinove i da imaju gdje zapaliti svijeću na Sve svete i druge blagdane.”

Mlinarić je na konferenciji za novinare u ime Domovinskog pokreta izrazio sućut obiteljima stradalih kornatskih vatrogasaca, u strašnoj i nikada do kraja razjašnjenoj tragediji 2007. godine.

“Još uvijek se ne zna što je i kako bilo, a ljudi se i danas bore tražeći istinu. Kod nas, kao da se ništa ne može razriješiti. Iskrena sućut obiteljima stradalih vatrogasaca na Kornatima,” zaključio je Mlinarić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI