Cijene ove IZRAZITO ZDRAVE NAMIRNICE letjet će u nebo! Opet stiže udarac na obiteljski budžet

Foto: Pixabay, Ilustracija

Ako ste mislili da je poskupljenjima došao kraj i kako je poskupjelo sve što je poskupjeti moglo, prevarili ste se. Sljedeću su na redu masline, odnosno maslinovo ulje koje je tradicionalno skupa namirnica koju sebi mogu priuštiti samo oni dubljeg džepa, a sada će izgleda biti još i skuplje.

Istarski maslinari pretpostavljaju da će urod u Istri ove godine biti manji od 50 posto, što znači da će cijena ulja neminovno krenuti gore.

Maslinarka Đurđica Beletić za Dnevnik.hr kaže da ima stabala na kojima nema nijednog zrna, a puno bolje nije ni kod drugih maslinara.

Jedan od maslinara u Vodnjanu čiji maslinik broji čak 3.700 maslina kaže da će ove godine čak 1.500 stabala biti bez ploda.

Ništa bolje nije ni u srednjoj Dalmaciji. Maslinar Tome za Dnevno.hr otkriva kako će ove godine biti sretan ako bude imao i 30 posto uloga od prosječne dobre godine.



“Noćas smo imali loše vrijeme pa sad treba otići i vidjeti kakve su štete u masliniku”, kaže.

“Ne bi me čudilo da neki proizvođači za ovu godinu budu tražili i 120 kuna za litru maslinovog ulja, a možda čak i više”, uvjeren je Tome.

Loša situacija u maslinicima nije od jučer, jer da stvari neće biti dobre vidjelo se odmah nakon Uskrsa kad su naglo pale temperature zraka i dijelom je došlo do smrzavanja. Isto je bilo i u Grčkoj koja je jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja u Europi i koja je zbog proljetnog mraza tražila i pomoć EU.

Španjolska, u kojoj se proizvede čak 63 posto svog maslinovog EU već u siječnju je imala velike probleme kada je na maslinike  napadalo i do pola metra snijega čija je težina oštetila krošnju stabala i uzrokovala smrzavanje.

Ukratko, cijene maslinovog ulja sigurno će skočiti gore, i to ne samo ovog domaćeg kojeg na tržnicama kupujemo po 80-ak kuna, već i stranog koje su u trgovačkim lancima zna naći i za 40-50 kuna. Ako volite maslinovo ulje, možda je vrijeme da spremite zalihe.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI