Cijene nafte potonule nadomak 48 dolara, Rusija ne pristaje na OPEC-ov prijedlog

FOTO: Pixabay

Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 48 dolara nakon što je Reuters izvijestio da Rusija ne pristaje na dodatno ograničenje opskrbe koje predlažu članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 1,93 dolara, kliznuvši 48,06 dolara. U istom je iznosu potonula i na američkom tržištu, gdje se barelom po 43,97 dolara.

Visokorangirani ruski izvor rekao je danas za Reuters da Moskva neće poduprijeti prijedlog Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da se opskrba ograniči za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno. Pristat će samo na produljenje važećeg sporazuma o ograničenju opskrbe za 1,7 milijuna barela dnevno, dodao je.

“Važno je samo što će napraviti Saudijska Arabija. Stvari se neće bitno promijeniti ako se Rusija pridruži. Moramo vidjeti samo je li OPEC spreman sam dodatno smanjivati opskrbu”, istaknuo je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Neimenovani izvor s Bliskog istoka rekao je pak da OPEC nema namjeru to raditi bez Rusije.



Izvori u OPEC-u potvrdili su rusko stajalište i službeni je sastanak OPEC+ odgođen. Neovisni proizvođači održali su zasebni sastanak, dodaje Reuters.

Neovisni proizvođači trebali bi smanjiti opskrbu za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, kazali su ministri OPEC-ovih članica. Preostali milijun barela dnevno ‘pripao’ bi OPEC-u.

To znači da bi novim sporazumom opskrba OPEC+ bila bi ograničena za ukupno 3,6 milijuna barela dnevno, što predstavlja oko 3,6 posto svjetske ponude.

“Naši izračuni pokazuju da bi u drugom tromjesečju s tržišta trebalo maknuti najmanje dva milijuna barela dnevno kako bi se osigurala stabilizacija cijena nafte”, rekao je Bjoernar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

“Ako OPEC odustane od prijedloga o smanjenju opskrbe za milijun barela dnevno u drugom tromjesečju, rezultat … bi mogao biti poražavajući”, upozorava Tonhaugen.

Američka investicijska banka Goldman Sachs smatra pak da sporazum OPEC+ ionako ne bi spriječio prekomjernu opskrbu globalnih tržišta u drugom tromjesečju. Potvrdili su prognozu prema kojem bi se barelom u travnju na londonskom tržištu trebalo trgovati po 45 dolara.

“U konačnici će nužan katalizator održivog oporavka cijena ionako biti rast potražnje a ne smanjenje ponude”, ističu analitičari Goldman Sachsa.

Globalna je pak potražnja ozbiljno poljuljana epidemijom koronavirusa zbog koje su mnoge zemlje ograničile putovanja i uvele karantenu a zatvorene su i mnoge tvornice.

Australska banka ANZ procjenjuje da bi globalna potrošnja nafte u prvoj polovini ove godine mogla pasti za 1,6 milijuna barela dnevno, te za oko 300 tisuća barela dnevno u cijeloj godini.

“U drugoj polovini godine mogla bi opet porasti ali vjerojatno ne dovoljno da se neutralizira pad iz prethodnog razdoblja”, stoji u bilješci banke.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica jučer iznosila 51,74 dolara, što znači da je pala 25 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI