CIJENE ĆE RASTI VEĆ S PRVIM DANOM RUJNA! Imamo veliki popis namirnica: Stiže izuzetno teška jesen!

Podaci Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi nedavno su otkrili kako je u svega tjedan dana kilogram krumpira samo u Varaždinu poskupio s dvije na pet kuna, što je rast od 150 posto. Na zagrebačkim tržnicama cijena ovog popularnog povrća porasla je za dvije kune, odnosno sa šest na osam kuna, dok je u nekim gradovima na moru cijena krumpira dosegnula deset kuna.

Urod krumpira u Međimurju, u kojem se proizvedu najveće količine ovog povrća manji je za oko 60 posto u odnosu na prošlu godinu, a situacija nije ništa bolja ni u susjednim državama pa se slijedom toga očekuje daljnji rast cijena, ali i nestašica ove namirnice čija je otkupna cijena u odnosu na prošlu godinu porasla za čak pet puta.

Ne očekuje se, međutim, samo poskupljenje cijena krumpira već i ostalog povrća jer je prinose pogodila ekstremno duga suša, dok su u nekim sredinama probleme poljoprivrednicima stvorile poplave pa bi cijene u narednih nekoliko mjeseci doista mogle otići u nebo.

Cijene pšenice u mjesec dana od žetve porasle su za preko 60 posto pa nas s prvim danom rujna očekuje treći val poskupljenja brašna i kruha te ostalih pekarskih, ali i konditorskih proizvoda koji se rade od brašna. Upućeni svjedoče kako prehrambenu industriju očekuje vruća i nezamislivo teška jesen.

Nedavno je zagrebački mesar Krešimir Sabljić u razgovoru za N1 nagovijestio rast cijena mesa. “Još nisu poskupjele, trenutno još nisu, ali u najavi će biti da će otići od 5 do 10 kuna po kilogramu. Za suho meso još ne znam, ali svježe sigurno par kuna”, otkrio je zagrebački mesar.



Ništa povoljnije stanje nije ni sa sezonskim povrćem. Paprika, koja je ranijih godina u ovo doba na tržnicama nuđena zu najviše šest kuna po kilogramu sada se prodaje po cijeni od oko deset kuna, rajčica se nudi po cijeni od osam kuna dok se prošle godine u ovo doba prodavala za najviše šest kuna. Mali krastavac za kiseljenje prodaje se po cijeni od 15 kuna po kilogramu, dok se mahune još uvijek nude po cijeni od 30 do 40 kuna po kilogramu iako su se lani mogle naći za 20 kuna. Zeleni grah prodaje se u prosjeku za 40, do 50 kuna dok mu je inače cijena iznosila najviše 30 kuna.

Cijena kupusa iznosi oko osam kuna po kilogramu, a ove godine skuplje su cijene breskvi koje se i sada prodaju za desetak kuna, premda su lani trgovci na tržnicama za njih mogli dobiti maksimalno osam kuna. Ništa bolje stanje s cijenama nije ni u trgovačkim lancima, gdje posebno divlja cijena ulja koje je već kod nekih brendova doseglo cijenu od 17 kuna po litri.

Globalni i lokalni poremećaji u proizvodnji hrane, kao i klimatske promjene te suša i tuča te pad svjetskih zaliha zasigurno doprinose ovoj nezavidnoj situaciji. Ni trgovci nisu pretjerano optimistični.

Kako tvrde, cijena suncokreta ići će i do četiri kune po kilogramu, dok je cijena kukuruza i više nego dupla. Umjesto očekivanih 75 do 80 lipa on se nudi po cijeni od 1,80 kuna po kilogramu pa se slijedom toga očekuju nova poskupljenja kako brašna tako i kruha te tjestenine, ali i šećera. Očekuje se također porast cijena žitarica, keksa, vafla i raznih drugih slastica, ali i mlijeka u PET ambalaži te kave.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI