ČIČAK UPUTIO OŠTRO PISMO PLENKOVIĆU: Znate li koga postavljate za ministra pravosuđa

Davor Puklavec/PIXSELL

Čičak navodi da je "Ranko Marijan bio sudac Općinskoga suda u Zagrebu koji je sudio kasnih 80-tih godina u posljednjem političkom procesu u Republici Hrvatskoj i to u predmetu Dobroslava Parage. Paraga je suđen zato što je u medijima (stranim) iznosio istinu o svom slučaju i o stanju u zatvorima jugoslavenskog komunističkog režima

Na najave iz HNS-a da će predložiti Ranka Marijana za ministra pravosuđa žestoko je u četvrtak reagirao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak, koji u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću navodi niz pogodovanja i afera navodno povezanih s Marijanom te ističe da je njegovo imenovanje ministrom nedopustivo.

U pismu Plenkoviću Čičak Marijana povezuje s brojnim pogodovanjima utjecajem i položajem u korist pripadnika hrvatske političke elite, povezuje ga i s aferom prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš te ističe kako je “suspektno da osoba za kojom se vuče takav korupcijski rep bude imenovana za ministra pravosuđa”.

“Kao građanin Hrvatske, svjedok vremena, kroničar povijesti i osoba koja se zalaže za ljudska prava, smatram dužnošću upozoriti Vas na neke činjenice koje mogu bitno utjecati na sastav nove Vlade”, navodi Čičak u pismu premijeru nakon što su mediji objavili da je HNS-ov kandidat za novog ministra pravosuđa sudac Vrhovnoga suda Ranko Marijan.

Čičak navodi da je “Ranko Marijan bio sudac Općinskoga suda u Zagrebu koji je sudio kasnih 80-tih godina u posljednjem političkom procesu u Republici Hrvatskoj i to u predmetu Dobroslava Parage. Paraga je suđen zato što je u medijima (stranim) iznosio istinu o svom slučaju i o stanju u zatvorima jugoslavenskog komunističkog režima. U to vrijeme Ranko Marijan je i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu”.

Čičak zatim navodi kako jeMarijan, opet kao sudac i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu, sudio u predmetu Karmen Bašić i Srđan Dvornik, tadašnjim čelnicima zaklade Otvoreno društvo u Zagrebu (Soroseva zaklada). I taj je proces, navodi Čičak, u Hrvatskoj i u svijetu percipiran kao politički proces, iniciran od strane Tuđmanova režima.U vrijeme dok je Ranko Marijan bio predsjednik Državnoga sudbenog vijeća (DSV) njegova kći  izabrana je za sutkinju, što Čičak ocjenjuje “kulminacijom utjecaja i pogodovanja položajem”. Bio je to, dodaje, samo nastavak brojnih pogodovanja pripadnicima hrvatske političke elite čiji su bliski srodnici u vrijeme njihove moći izabrani za suce u Hrvatskoj.

Čičak navodi i da se ime Ranka Marijana spominjalo i u aferi prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš, gdje se radilo o pokušaju korupcije, ističući da se u javnosti “baratalo činjenicom da se radi o sucu koji ima dva imena, a nema prezimena”.

“Poštovani g. Predsjedniče, nedavno ste imenovali Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću. Osim toga bili ste aktivni i u Europskoj uniji sudjelujući u organizaciji unutar Europskog parlamenta koja je radila na sučeljavanju s prošlošću. Sada se morate suočiti i s prošlošću i sa sadašnjošću, a bome i s budućnosti. Prije svega Vaše Vlade, ali i Hrvatske u cjelini. Vi stalno naglašavate kao je ovo ‘Vaša Vlada’ i Vi imenujete Vladu i preuzimate odgovornost za nju. Prema tome, jedno su dobre želje HNS-a, a drugo je Vaša odgovornost za Vladu. Preuzmite ju”, zaključuje Čičak u pismu premijeru.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI