CIA o Hrvatskoj: „Bila je jedna od najbogatijih republika Jugoslavije“

Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Hrvatsko gospodarstvo zbog rata je jako patilo te da je Hrvatska propustila prvi val ulaganja u središnju i istočnu Europu nakon pada komunizma, piše u izvještaju

Američka obavještajna agencija CIA ima nešto što se zove The World Factbook – izvor podataka o zemljama koji se svake godine objavljuje u stilu almanaha, a dostupan je na internetu. Među zemljama koje pokriva je i Hrvatska. Što pišu o Lijepoj našoj prenosi Večernji list.

“Zemlje koje danas čine Hrvatsku bile su dio Austro-Ugarskog Carstva do kraja Prvog svjetskog rata. 1918. Hrvati, Srbi i Slovenci formirali su kraljevinu poznatu nakon 1929. kao Jugoslavija. Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija je postala federalna neovisna komunistička država pod snažnom rukom maršala Tita. Iako je Hrvatska proglasila svoju neovisnost od Jugoslavije 1991. godine, prošle su četiri godine sporadičnog, ali često žestokih borbi prije nego što su okupatorske srpske vojske većinom uklonjene s hrvatskih zemalja, zajedno s većinom hrvatskih Srba. Pod UN-ovim nadzorom posljednja enklava pod kontrolom Srba u istočnoj Slavoniji vraćena je Hrvatskoj 1998. godine. Zemlja je ušla u NATO u travnju 2009. te u EU u srpnju 2013. godine”, stoji u ovom almanahu.

CIA navodi razne podatke o društvu, stanovnicima, zemljopisu, okolišu… Ističe se između ostalog zagađenje zraka iz metalurških tvornica i kisele kiše koje štete šumama.

Tema je, naravno, i politika, a CIA navodi i niz najvećih stranaka i njihovih lidera, uključujući i one manje poput Hrasta i Ladislava Ilčića, Pametno i Marijanu Puljak…

Što se gospodarstva tiče, CIA piše da je Hrvatska bila jedna od najbogatijih republika Jugoslavije, ali da je hrvatsko gospodarstvo zbog rata jako patilo te da je Hrvatska propustila prvi val ulaganja u središnju i istočnu Europu nakon pada komunizma. Stvari su krenule nabolje od 2000. do 2007., do naglog usporavanja rasta 2008. godine.



Kao problemi ističu se visoka stopa nezaposlenosti, nejednak regionalni razvoj i izazovna ulagačka klima.

Spominju se i međunarodni sporovi oko granica s BiH i Slovenijom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI